; Яйцето – от суперхрана №1 до хирургична превръзка | 24Zdrave.bg

Яйцето – от суперхрана №1 до хирургична превръзка

6 май 2021, 03:00  5972 Сила за живот

Яйцата са чудо, независимо в какъв смисъл тълкуваме твърдението.

Те са чудото на живота. Номер 1 сред суперхраните, съвършеният белтък и полезният холестерол. Изобщо, продукт с неподозирано широки приложения - от инкубатор за създаване на ваксина през средство за разкрасяване и здраве за кожата, косата, ноктите. Но влиза и в малко известни роли на лепило, оцветител в сладкарството, естествено “хапче” лутиен и зеаксантин за здрави очи, тор в биоземеделието, репелент срещу охлюви в градината, скраб за почистване на деликатни съдове, бижутерски окислител за сребърни и медни накити и вероятно още десетки приложения в бита на различните етноси по света.

Ако сте типичният съвременен човек обаче и не се интересувате специално от пластична хирургия и ранева медицина, вероятно и за вас най-необичайното приложение на яйцата ще е използването на яйчните мембрани като биологична превръзка за рани.

Тази тънка 60-70 микрона ципа представлява богата на колаген влакнеста съединителна тъкан с ниска антигенитност. Тя осигурява по-бързо зарастване на кожата

без инфекции, облекчава

болката и е максимално

проста за прилагане

Проучване, което защитава идеята, е представено на Третата азиатско-тихоокеанска конференция за изгаряния в Тайпе, Тайван. Екипът, извършил клиничното изследване, сравнява ефекта при зарастване на кожата в мястото на взимане на присадки за лечение на тежки изгаряния съответно от превръзки с яйчни мембрани и традиционно използвани 3 различни вида медикаменти.

Резултатът им при пациенти в Университетската клиника по пластична и реконструктивна хирургия в тайванската столицата сочи

по-добри резултати от

биологичната превръзка

с вътрешната ципа

на кокоши яйца

Структурата, която природата е създала за защита на пилешкия ембрион, се състои главно от гликопротеин без клетъчни компоненти. Това я прави идеален материал за донорско покритие върху рани. Разбира се, яйцата са предварително обработени срещу патогени - в докладвания случай чрез гама-облъчване и други методи за стерилизация. След това са наложени върху местата, от които е вземан слой кожа за автоприсадки за зони с тежки изгаряния, и са покрити с обикновена марля, напоена с физиологичен разтвор. Третирани са между 1 и 6% от общата телесна повърхност.

Закръглено до цяло число, средната продължителност на

лечението с яйчната

мембрана отнема 11 дни,

а с рутинните средства

- между 14 и 16 дни

Пациентите са проследявани 2 г. след това и се оказва, че третираните области са с много добра еластичност с ниски нива на фиброза.

За първи път яйчната мембрана е използвана за нуждите на хирургията в клинични изпитвания през 1981 г. Подобни проучвания са правени и от китайски и кубински хирурзи в клиники по изгаряния, също с добри резултати за времето на зарастване без инфекции с облекчаване на болката, колкото и от медикаментите.

Въпреки всички тези качества да не дава господ да се убеждаме лично. Достатъчно е да се възползваме от незаменимите достойнства на суперхраната в кокошата черупка.

Яйцето предоставя

идеалния белтък само

в 65-75 калории и

всичките 9 незаменими

аминокиселини,

добри количества селен, желязо, фосфор; витамини А и най-важните за мозъка от група В. Съдържат само следи от въглехидрати, а са от най-засищащите храни, което ги прави подходящи в режимите за здравословно отслабване.

Ами холестеролът?! За 80-90 на сто от хората няма ограничения за яйцата. Отървавайте се от старите знания, както изхвърляте демодираните дрехи. Средно на 5 г. тенденциите се сменят рязко.

Яйцата имат много

холестерол, но това

е повече предимство,

отколкото проблем. Медицината установи в последните години 3 факта, които кардинално променят концепцията за хранителния холестерол. Първо, той има малка роля за опасното повишаване на стойностите в организма, решаващи са гените, които определят метаболизма и образуването на холестерол от самото тяло. Второ, яйцата осигуряват големи количества добър холестерол, който е изключителено важен за здравето и обновяването на клетките. Трето, яйчният жълтък подобрява съотношението добър-лош холестерол в посока изместване на липидния профил към по-малко атерогенен - щадящ към кръвоносните съдове и с нисък потенциал за образуване на плаки, втвърдяване на стените и формиране на тромби.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *