; Внезапната обърканост: вирусът ни бърка в мозъка | 24Zdrave.bg

Внезапната обърканост: вирусът ни бърка в мозъка

30 апр 2021, 10:01 1  6564 Сила за живот

Глобалният тръст за здравето на мозъка написа рецепта за отпор на атаката на COVID към централната нервна система.

Зашеметяващият мащаб на въздействието на пандемията върху мозъка ще се усеща години след като медицината я пречупи. Вирусът ползва изобретателни механизми да удари човека в най-деликатното му място. Жертвите са повече от боледувалите, страдат и тези, които само се пазят от заразата.

Глобалният съвет за здравето на мозъка изготви ръководство с наглед прости интуитивни съвети, които обаче лежат на доказана научна основа и хилядолетен медицински опит. Експертната група смята за важно да информира за въздействието върху мозъка и какво може да се направи срещу това.

Първо и преди всичко, самата инфекция COVID може директно да навреди на мозъчното и неврологичното здраве. Второ, начинът на живот през пандемията, тревожността от заплахата и неминуемите финансови последици въздействат драматично върху психическия комфорт и по този начин косвено влошават здравето на мозъка. Съветът казва, че хората трябва да предприемат разумни стъпки, за да се предпазят.

Главоболие, замаяност, слабост, загуба на вкус или мирис, признаци на инсулт и гърчове, намалена бдителност или объркване, дори и периодично, са сред неврологичните симптоми, които могат да се появят и преди други често срещани симптоми на инфекция.

Какво можем да направим според експертите по мозъка?

Помислете за ваксина

Направете го веднага, щом е достъпна за вас. Тъй като рисковете за здравето от COVID се увеличават с възрастта, препоръката е базова за хората над 65 г. и особено за хронично болните. Ваксинирането ще намали тревожността и стреса, на които е подложен мозъкът.

Бъдете физически активни

Движението, дори в битова форма, помага за здравето на мозъка и срещу негативните емоции. Разходки на открито, слизането и качването по стълби, елементарни упражнения тип училищна физзарядка или видеотренировки и уроци по танци от интернет са само няколко примера.

Хранете се балансирано

Големината на порциите и качеството на хранителните вещества е от значение за здравето на мозъка и имунната функция. Плодове, зеленчуци, риба, бобови и пълнозърнести храни, пиенето на достатъчно вода съдействат за благополучието. Балансираната диета е стратегическа опора за по-добро здраве на мозъка.

Останете свързани със своя кръг

Едно от най-големите предизвикателства по време на пандемията е изолацията, особено за тези, които живеят сами. Според експертите тя увеличава опасността от преждевременна смърт - риск, който може да съперничи на пушенето, затлъстяването и обездвижването. Социалното изолиране увеличава с около 50% риска от деменция. Изследователите подозират, че то може да е и предпоставка за делириум при пациенти с COVID. Важно е да намерим начини - по телефон, чрез видеочат, да се свържем със семейството и приятели дори когато не можем да го направим лично.

Осигурете си пълноценен сън

Фокусирайте се върху навици, които ви позволяват да получите 7-8 часа качествен сън в рамките на денонощието. Това ще помогне на ума ви да се справи по-добре с емоционалния стрес и съдейства за ефективни имунни отговори. От особено значение е за хора с нарушения на съня като сънна апнея. Минимизирайте престоя пред екран поне 1 ч преди лягане - синята светлина пречи да се образува хормонът на сън мелатонин.

Стимулирайте мозъка си

Ангажиращите ума дейности спомагат за намаляване на риска от когнитивен спад с напредването на възрастта. Затова е важно да се намерят начини за забавни стимулиращи дейности, които може да се извършват без партньори. Най-развиващо е четенето, добро решение са и кръстословици и судоку, но всеки път нови. Много стимулираща е и харесваната музика.

Не отлагайте наложителни прегледи

Може да е подходящо да изчакате с някои по-маловажни консултации, особено в пик на епидемията, когато властите препоръчват пауза извън спешността. Въпреки това като цяло не е добре да се чака, включително за здравето на мозъка, когато има оплаквания. Също така е важно, когато няма локдаун, да се следват и рутинните графици за контролни прегледи.

Разпускайте

За мозъка приятните занимания са толкова важни, колкото и кислородът. Обмислете ново хоби, което може да ви помогне да се отпуснете. Прекарвайте колкото може повече сред природата. Давайте си почивка от стреса на новините и социалните медии. Продължителен и неуправляван стрес може да доведе до катастрофални последици. Има доказателства, че въздействието на COVID върху здравето на мозъка може да доведе до дълбоки психически кризи.

Делириумът е аларма

Това състояние на дезориентация, неадекватност, невнимание или друго познавателно смущение, дори да се смекчи, е сериозен знак за неотложно търсене на лекар и сега много често е свързано с вируса.

Не подценявайте мозъчната мъгла

Мисловната каша и убягващата концентрация, наричани мозъчна мъгла, са много характерен симптом при новата болест и в периода на дългия COVID - опашката от усложнения след инфекцията.

ЕТИКЕТИ: МОЗЪК


Иван
05/01/2021 13:49:47

Въздействието на вируса срещу мозъка и здравия разум е повече от очевидно. Но е чрез средствата за масова дезинформация и психясване, пред изпозващите вируса политици и търгаши, особено работещите за търговските дружества, като най-опасни са тези, за които работят търговските дружества. Много ясно става че ако вируса не ни удари първо в главата няма луд, който да приеме новата реалност, намордниците за да сме дишали по-леко, ограничаването на правата на хората да се събират и живеят и работят нормално. И това отчитайки че в България се живее на порядъци по-нормално и свободно, отколкото в прогнилия запад, възхвалящ перверзията и пазенето на живота на някой дядо или баба, особено такива на власт, убивайки всички останали. Прогнилия за запада вече без кавички. А иначе, за директия ефект: ами ясно е че ако няма кислород, мозъка страда и невроните умират.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *