; Заблуда е, че ранната вечеря е здравословна | 24Zdrave.bg

Заблуда е, че ранната вечеря е здравословна

21 май 2021, 12:10 2  19464 Сила за живот

Вечеряйте когато ви скимне! Няма никаква нужда да спирате с яденето поне 2 часа преди лягане, както се проповядва отдавна от специалистите по здравословен живот. Според тях пълненето на стомаха с храна късно вечерта и малко преди сън вреди на здравето и повишава риска от рак.

Е, да, но учени от университета в японския град Окаяма развенчават този постулат на диетолозите. Според тях дори да минат 2 часа между последното хранене за деня и спането, това няма да повлияе на кръвната захар, съобщи в. "Индипендънт".

В Япония 2-та часа за храносмилане преди лягане са въздигнати едва ли не в божа заповед. От по-малодушните се очаква да я спазват поне 3 пъти в седмицата.

Но японското изследване, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл", показва, че е все тая. Учените са анализирали данни за 1573 души на средна възраст и по-стари, събирани между 2012 и 2014 г. в Окаяма. Никой от тях не е имал признаци на диабет, повечето са на над 65-годишни, като две трети са жени.

Оценявани са хранителните им навици и особености като телесно тегло, колко бързо ядат, дали се движат достатъчно и дали пушат. Заедно с това е следено нивото на кръвната им захар за 2- и 3-месечни периоди.

Твърде малко от изследваните са си лягали по-малко от 2 часа след вечерята. Нивото на кръвната захар на участниците се е повишило с малко в указаното време - от 5,12 през 2012 г. до 5,58 през 2013 и 2014 г. От това учените заключават, че почти няма разлика дали си лягаш 2 часа след ядене, или не.

Доста по-голямо влияние оказват други фактори - кръвното налягане, физическата активност и прекомерното пиене на алкохол.

Учените изтъкват, че проучването им е само констативно. Но те вярват, че то помага да бъде преместен акцентът - вместо хората да се вторачват в 2-та часа, да се хранят и да живеят по-здравословно, да се наспиват, да не пият алкохол и да не затлъстяват. Защото всичко това има много по-силно влияние върху обмяната на веществата.Пешо
05/22/2021 20:26:16

Лекарите казали че е вредно прекомерното пиене (то и прекомерното ядене или глад, ама както и да е). Но извода е че не трябва да се пие преди лягане. Е след лягане ли да пием? Ами ако ни влезе в ляво гърло?

къде е ковид в тази статия???
05/23/2021 09:17:27

Абе никаква вечеря, че току виж сме пипнали ковида :)))

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *