; Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г. | 24Zdrave.bg

Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г.

12 апр 2021, 03:00  4144 Докторе, кажи

Огледайте се, ако вече не ви е направило впечатление, че затлъстяването се увеличава както сред възрастните, така и сред децата. Ако светът не се опомни, скоро това ще е жесток проблем поради увеличаването на свързаните със свръхтеглото диабет, хипертония, инфаркт, инсулт, деменции, а според най-радикалните мнения - и рак. Сега изследователи от Университета в Куинсланд са разработили метод, който помага да се предскаже рискът, че 12-месечно дете ще страда от затлъстяване в бъдеще. Смисълът на такова знание е да се противодейства още във възрастта, в която родителите се радват на “пухкавото” си бебе.

Учени са разработили и утвърдили модел, който са нарекли i-PATHWAY. Той отчита наглед прости несвързани една с друга величини, за да предскаже бъдещото детско затлъстяване.

Данните, които се използват за решаване на “уравнението”, могат да бъдат събрани по време на рутинните посещения на лекар в рамките на първата година от живота. Влияят и гените, но решаваща е тежестта на житейските фактори. Сред тях особена тежест имат скоростта, с която бебето наддава на тегло, дали получава достатъчно сън, съотношението между ръста и теглото на майката и бащата преди бременността, навиците на жената, свързани с никотина и алкохола, по време на 9-те месеца.

Според Световната здравна организация затлъстяването в световен мащаб се е утроило от 1975 г. до днес. Около 8 милиона деца на възраст под 5 г. са с наднормено тегло или затлъстяване, а дебелото дете на тази възраст най-често става дебел възрастен. Но ако се обърне внимание в началото на живота и се създадат подходящи навици за спорт и балансирано хранене, затлъстяването е предотвратимо.

ЕТИКЕТИ: ЗАТЛЪСТЯВАНЕ


*       
* (Няма да бъде показвана)
* *