; Втори нигерийски КОВИД буди тревога | 24Zdrave.bg

Втори нигерийски КОВИД буди тревога

6 мар 2021, 08:13 6  2892 Новини

„Плавно се покачват случаите на COVID-19, а не стръмно като през октомври и ноември. Това се дължи най-вече на противоепидемичните мерки, които голяма част от хората спазват”, каза директорът на центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA.

Проблемът сега е разпространението на британския вариант на вируса и настъпващата опасност от втория нигерийски вариант.

„96% от циркулиращите вируси в Кюстендил са от британската мутация. В Бургас 82%. За щастие този вариант не е по-смъртоносен, лечението е същото и наличните ваксини предпазват от него”, каза професорът.

Според него научната общност в Европа се тревожи от втора мутация на нигерийския COVID-19. „Първата бе регистрирана през август. Втората - през декември. Такива случаи са малко в Европа, а в България още няма”.

Всички налични в Европа ваксини предпазват от първата нигерийска мутация в много висока степен. „При втората също има защита, но не толкова добре колкото при другите варианти”, каза Кантарджиев.

„Бързото почервеняване на картата на заболеваемост се дължи на бурното разпространение на британския щам. Ако в ресторантите мерките се спазват, няма да има големи проблеми.”

„Много се радвам, че хората върнаха позитивното си отношение към ваксините. На този фон 80 000 ваксини ще бъдат доставени в понеделник - 8 март, а до края на месеца се очаква да достигнат 200 000."

„Когато ваксините се разработваха, ми направи впечатление, че всички работят срещу една мишена – белтъка на вируса. Като разбраха, че някои мутации могат да променят този белтък, стана ясно, че може да се наложи да има ваксина срещу новия вече променен състав на вируса."

„Излизат едни, които наричат себе си лекари, и казват, че ваксините не са изпробвани. А грипните ваксини? Всяка година са за различни щамове. Проверявани ли са те 10-15 години? Всичко това не е от незнание. Хора с претенции, че са запознати с ваксините, не могат да говорят по този начин срещу тях. Тогава каквото и да казват специалистите, в хората остава едно съмнение. След него идва страхът", смята Кантарджиев.

„Представяте ли си, ако Мангъров се бе появил през 80-те години – сега всички щяхме да сме позитивни за СПИН. Защото нали това беше идеята? Да се заразим всички и да върнем нормалното. Не е добре, когато искаш да върнеш нормалното с ненормални идеи".

Проф. Кантарджиев изрази надежди, че от догодина този вирус ще бъде само сезонен. Това не бива да ни притеснява, защото ще бъдат направени ваксини, които да предпазят от сезонен грип и COVID-19.

Според професора в началото на болестта вирусът се умножава бурно в горните дихателни пътища. Той даде съвет срещу това: „Лимон и сода. След всяко ядене едно резенче лимон, потопено в сода, би имало добър ефект”. Иван
03/06/2021 20:26:55

Фанатично тъпо. Бързото почервеняване се дължи на обещаваните имунизационни паспорти за прекарали го. На същото се дължи и по-ниския процент на хората нуждаещи се от болница. Всеки дето го хване тича да си прави тест.дане би да.му мине без да има документ. Мерките нямат никакъв ефект освен за хората, които няма да имат болнично лечение за други болести. И колкото по-малко заразени сега, толкоз повече заразени з нигерийски гейтовски меркаджийски щам.

новия световен ред
03/06/2021 21:11:17

Хората избягаха от лъжливата пландемия чак в Занзибар, с надеждата че там ковид помията няма да ги открие и ще запазят свободата си. За назидание им измислиха нов мега гига опасен щам. Гнусно

Пешо
03/06/2021 21:16:10

То съвети много. Всъщност вместо лимон може да се използва гроздова ракия, напръстник и да се инхалира издишвайки през носа и дори вдишвайки. Което е много по-добра дезинфекция. Даже може да не се гълта (което ще е най-трудното в упражнението). И не разбрах защо доктора си мисли че вирусите нямат никаква роля в екосистемата на живите същества, включваща хората. Борбата на докторите сега прилича много на борбата на Мао Цзе Дунг срещу врабчетата за да запази житото (което без врабчета го изядоха гъсениците). Всъщност именно мерките са основното поради което вируса не се превръща в настинка (корона вирус никога няма да стане грип).

Бай Ганю и ковида
03/06/2021 21:26:29

Този класически Бай Ганю сипе простотии и лъжи съвсем без свян, откак му бе дадена власт...

Дедо
03/06/2021 22:05:06

Лимонче със сода а? http://wizio.eu/med/corona/

Ха,
03/07/2021 10:10:30

Та Кантарджиев дойде до лимончето и содата. Скоро ще стигне до чай и аспирин. Но му бил виновен Мангъров... А тъпите му мерки били най-правилните. Спиране на планови операции като мярка за борба с вирус. Болни без симптоми. Домашен арест на здрави хора, за да не могат случайно да заразят околните с техният вариант на вируса. Домшен арест на хора дори и да са.го преболедвали. Е има и по-тъпи мерки в други страни, например излизане само с СМС.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *