; Кои лекарства са несъвместими с алкохол? - Всички! | 24Zdrave.bg

Кои лекарства са несъвместими с алкохол? - Всички!

22 май 2021, 12:05 2  13744 Домашен лекар

Във всяка листовка към лекарство производителят вписва дали то е съвместимо с алкохола. Ако няма такова уточнение обаче, това не означава, че по време на приема на лекарството може да се пие алкохол. Всъщност всички лекарствени препарати са несъвместими с алкохола. За тази несъвместимост се пише изрично само ако е клинично доказано, че алкохолът променя ефекта от лекарството. Ако не е правено такова изследване, не се пише нищо за алкохол в листовката.

Много важно е да се избягва алкохолът при пиене на препарати срещу алергии. Причината отчасти е в огромния брой хора, които в днешно време са алергични към едно или друго. Докато през 60-те и 70-те г. на ХХ в. те са били нищожно малко. Заради масовия прием на антихистаминови средства сега те редовно са подлагани на клинични изследвания. Когато бъде отчетен негативен ефект от алкохола, това се указва в листовката.

Най-известният клас лекарства, които са несъвместими с алкохола, са антибиотиците. Те взаимодействат с него и от това тяхната ефикасност спада много. Категорично не бива да се смесват и алкохол с психотропни препарати (сънотворни, успокоителни, невролептици и др.) Причината е, че при това смесване организмът реагира непредсказуемо. А и при всеки човек реакцията ще е различна - при едни сънливост, при други - възбуда.

Алкохолът променя действието на всички лекарствени препарати. Но възможните химически реакции между него и тях не са изследвани докрай. Антидепресантите, да речем, успокояват и отпускат. Някой хора обаче, като пийнат, стават активни, говори им се с някого, почват да си изясняват отношенията и пр. Така при смесването на хапче антидепресант с алкохол те влизат в конфликт.

Зле биха се почувствали хора, които пият хем алкохол, хем препарат за сваляне на кръвното. Той има свиващо кръвоносните съдове действие и също влиза в антагонизъм с такива препарати. В крайна сметка ефектът от тях изчезва и кръвното скача рязко, което е опасно.

Алкохолът е особено вреден и за диабетици, защото им е напълно противопоказен. Той всъщност е захар.Пешо
05/22/2021 20:16:32

Ясно. Лекарствата са дефектни. Ще си пием само алкохол, без витамини. Абе, шопска салатка поне може ли?

къде е ковида??
05/24/2021 20:07:35

А кои лекарства са съвместими с ковид???

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *