; Кои лекарства са несъвместими с алкохол? - Всички! | 24Zdrave.bg

Кои лекарства са несъвместими с алкохол? - Всички!

5 мар 2021, 12:03  484 Домашен лекар

Във всяка листовка към лекарство производителят вписва дали то е съвместимо с алкохола. Ако няма такова уточнение обаче, това не означава, че по време на приема на лекарството може да се пие алкохол. Всъщност всички лекарствени препарати са несъвместими с алкохола. За тази несъвместимост се пише изрично само ако е клинично доказано, че алкохолът променя ефекта от лекарството. Ако не е правено такова изследване, не се пише нищо за алкохол в листовката.

Много важно е да се избягва алкохолът при пиене на препарати срещу алергии. Причината отчасти е в това, че в днешно време броят на алергичните хора към едно или друго е огромен. Докато през 60-70 г. на ХХ в. той е нищожно малък. Заради масовия прием на антихистаминови средства те редовно се подлагат на клинични изследвания и когато бъде отчетен негативен ефект от алкохола, това се указва в листовката.

Най-известният клас лекарства, които са несъвместими с алкохола, са антибиотиците. Те взаимодействат с него и от това спада тяхната ефикасност. Категорично не бива да се смесват и алкохол с психотропни препарати (сънотворни, успокоителни, невролептици и др.) Причината е, че при такова смесване организмът реагира непредсказуемо, като при всеки човек реакцията ще е различна - при едни сънливост, при други - възбуда.

Алкохолът променя действието на всички лекарствени препарати, но не възможните химически реакции между него и тях не са изследвани докрай. Антидепресантите, да речем, успокояват и отпускат. Но някой хора, като пийнат, стават по-активни, говори им се с някого, изясняват си отношенията и пр. Така при смесването на хапче антидепресант с алкохол те влизат в конфликт.

Зле биха се почувствали хора, които пият хем алкохол, хем препарат за сваляне на кръвното. Той има свиващо кръвоносните съдове действие и също влиза в антагонизъм с такива препарати. В крайна сметка ефектът от тях изчезва и кръвното скача рязко, което е опасно.

Алкохолът е особено вреден и за диабетици, защото им е противопоказен. Той всъщност е захар.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *