; Ще донесат ли туристите от Занзибар нигерийския щам | 24Zdrave.bg

Ще донесат ли туристите от Занзибар нигерийския щам

4 мар 2021, 08:35 1  7636 Новини

Голямото разпространение на заразата през последните дни вероятно се дължи на ширещия се у нас британски вариант (неправилно наричан щам) на коронавируса. Той показва по-силна прилепчивост, но сякаш не е толкова смъртоносен.

Тревогите на лекарите са за т.нар. нигерийски щам, за който има предположения, че ще доведе до повторно заразяване на преболедували и ваксинирани. По непотвърдени данни вероятността хора с естествени антитела да се разболеят повторно с нигерийския вариант нараства 10 пъти, а при ваксинираните е 3. Причината е в мутация, променила мястото на две аминокиселини в генетичния код на вируса, което намалява способността на човешките антитела да го неутрализират.

Със сигурност ваксинираните биха прекарали по-леко инфекцията независимо с кой вариант на вируса се заразят и каква точно ваксина имат.

Рискът е многобройните български туристи в Занзибар да внесат в страната някой от африканските варианти на вируса - южноафриканския или нигерийския, въпреки географската отдалеченост на Нигерия, Танзания и РЮА. Едната - на западния, другата - на източния, а заливът Мандела - на южния бряг на континента.

n Очаквайте още за нигерийския щам утре 

ЕТИКЕТИ: НИГЕРИЙСКИ


новото нормално - ненормално
03/04/2021 21:56:38

Хората се опитаха да избягат от ковид истерията в Занзибар, но и там ги настигат лъжите на новия световен ред. Сега им измислиха нов опасен щам, за назидание че са потърсили свободата си. И което по-лошо за рептилите - показаха на останалия свят колко безсмислени са т. нар. мерки, респективно - колко голяма е ковид лъжата. Жалко че Швеция отстъпи от свободата си и почва да се влива в общата мантра на ковид матрицата...

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *