; Инфекционист: Нито едно проучване не сочи, че новият щам е по-смъртоносен | 24Zdrave.bg

Инфекционист: Нито едно проучване не сочи, че новият щам е по-смъртоносен

25 яну 2021, 07:27 2  3340 Новини

"Няма нито едно проучване, според което новият британски щам на коронавируса да е по-смъртоносен". Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ инфекционистът д-р Трифон Вълков.

"Това не е щам, а различни генетични линии. Те са четири - британската, южноафриканската и две бразилски. Разликата между тях и първия вариант на вируса са някои мутации, които се селектираха в генома на вируса. И британската линия, и другите са по-заразни. Антителата продължават да имат афинитет и защитават. Няма нито едно проучване, което да потвърди, че новата генетична линия на вируса е с по-висока смъртност. Да, тя е по-заразна, между 35-50 процента, но нито едно не е потвърдило по-висока смъртност", категоричен бе Вълков.

"За последните месеци редица лансирани в битката с COVID-19 препарати са загубили своя приоритет и за някои даже е доказано, че могат да бъдат опасни за пациента", посочи д-р Трифон Вълков.

„Препаратите ивермектин и хидроксихлорохин загубиха своя приоритет. В голяма част от държавите в Западна Европа не се отчитат никакви ползи, дори нещо повече, в тези концентрации, които са показали, дори биха упражнили сериозни токсични ефекти“, каза д-р Трифон Вълков.

„Има проучвания, които показват, че прилагането на препарата ивермектин не е показало съществени ефекти, той не помага за профилактика и не може по никакъв начин да замести ваксинацията", заяви още той. "Проучванията до момента категорично отричат неговите ползи при пациенти с доказана COVID инфекция", отбеляза той.

"Според последните проучвания, преливането на кръвна плазма също няма съществен ефект върху оздравителния процес на пациентите с доказан COVID", посочи лекарят.

"Антибиотиците пък се включват, когато има доказана вторична вирусна инфекция", припомни той.

„Кортикостероидите още от самото начало са одобрени при лечението на коронавируса, но опитите на научната общност да разработи противовирусен препарат още продължават“, посочи инфекционистът.

Той съобщи, че от днес в Германия е одобрен и вече са закупени дози моноклонални антитела – това, с което се лекуваше и Доналд Тръмп. Според други проучвания, може да се използва и препарат, които блокира специфичен клетъчен ензим, който вирусът използва за собствената си репликация.

"Ваксините са най-важната специфична профилактика срещу тази коронавирусна инфекция", заяви д-р Вълков.най-после малко повече истина наяве
01/25/2021 19:31:11

Това което проучването е установило, го знаем отдавна, иначе да сме измрели. Тия щамове отдавна циркулират по света, а оригиналния Ухански щам отдавна е в небитието. А в Британия и други "примерни" страни хората измират от "мерките", а не от щамовете

Пешо
01/26/2021 01:59:34

За пръв път се казва "някои мутации, които се селектираха" и които естествено "са по-заразни". Е да се надяваме че скоро ще се каже и как се селектирани, а именно с мерки. То мечката скача според тоягата. Поставяш мерки да органичаваш инфекцията, например маска, и той въруса ще не ще, селекционира нещо, което да заразява и през мерките и да е по-заразен. Е не той, а който слага мерки, ама както и да е. Поставяш му издирване за 24 часа 10 контакти и той става по-бърз и 7 контакта не може да ги хванеш. Елиминираш вируси без симптоми и контактите им с карантини и той си остава само със тежки симптоми. Е ако не ги търсиш той вируса ще си намери вариант без симптоми, ама нали докторите трябва да намерят всички вируси, например измежду 12% от Лондон, които го имат... А иначе корона вирусите са ясни. В безсимптомно състояние циркулират в около 3% от хората.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *