; Проф. Чорбанов: Вече започва да сработва колективният имунитет | 24Zdrave.bg

Проф. Чорбанов: Вече започва да сработва колективният имунитет

25 яну 2021, 01:36 4  3968 Новини

„Вече започва да сработва колективният имунитет... Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси... Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра. Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така“. Това коментира пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Той подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

„Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен“.

„По брой ваксинирани сме доста назад... В Израел, например, очакваме, че от март нататък няма да има заболеваемост, което ще е доказателство и за ефективността на ваксините“, каза още той.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

„В контакт сме с лаборатории, които да ни осигурят вирус, за да направим реални тестове за качеството на ваксините. Това е нещо, което трябва да се направи, за да се провери колко е реално протективна. По отношение на много от другите ваксини това не е правено... Дори пандемията да е привършила, докато нашата ваксина стане готова, ако тя е преминала успешно всички тестове, то тази платформа за правене на ваксини, може да бъде използвана много успешно във всякакви бъдещи случаи“.удар срещу рептилите
01/25/2021 19:28:35

Какви кощунствени думи в лицето на световните рептили.. Скоро ще му затворят устата ако продължава така да разпространява общоизвестни истини, които обаче са в противоречие с ковид-доктрината

вируса си отиде, дори на някои да не им се иска
01/25/2021 21:30:19

Абсолютно е прав. То не бяха НОЩ, смърт, мерки, математици, пикове, вълни, страшни щамове... Тотален психо-терор. А всъщност ето този сайт ни показва съвсем ясно че няма никаква корелация между "мерките" и реалния резулатат от вируса: https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8 Ясно се вижда - пика е бил само един, през ноември-декемри, и той ясно показва нормалното развитие на една епидемия (но не и пандемия, каквато ковида НЕ Е!). Пика е предела, след който именно сме постигнали въпросния колективен имунитет. Който изтеглил късата клечка до момента, изтеглил - това никога и никой не може да прогнозира. Но оттук нататък не само ще спадат общия брой случаи, но и особено тежките (вкл. смъртоносните). Просто защото "най-сухите" треви изгоряха. Съжалявам, че звуча цинично, но искам да съм кратък в обясненията

Пешо
01/25/2021 23:25:05

Доказателство че има колективен имунитет е че като се събере голяма група хора няма повече зарази. А това, което се наблюдава в България е че заразите даже падат да речем след концерта в Габрово или разходките без маски на гъсти тълпи в София. Което означава че не само има групов имунитет ами и се е получил щам, който не предизиква болестно състояние. А туй за генното разнообразие си е като майтап за тези дето не се досещат защо мерките в България се оказаха толкова успещни. Май циганите го гонели с кючек а българите с хоро... :D)

новия световен ред
01/25/2021 23:39:24

Явно вируса си изигра ролята, а специално в България - не така както се искаше на господарите на новия световен ред. При липса на болни лъжата ще се поддържа все по-трудно. Затова сега натиска за ваксиниране е следващия етап - който не се ваксинира, няма право на това или онова, мерките да да останат до пълно ваксиниране, и т.н. Ще почнат да мерят анитела, които както е добре известно, не са показател дали си преболедувал или дали имаш някакъв естествен имунитет. Изобщо, всячески ще ни "доказват" че независимо преболедували или не, всички трябва да се ваксинират. Само и само да се запазва статуквото на "новото нормално" поне до есента, когато ни се готвят следващи "приятни" изненади

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *