; Проф. Асен Балтов: Новият щам е в "Пирогов" от 2 месеца | 24Zdrave.bg

Проф. Асен Балтов: Новият щам е в "Пирогов" от 2 месеца

22 яну 2021, 09:39 3  3448 Новини

Случаи с новата мутация на коронавируса у нас е имало още преди 2 месеца, съобщи проф. Асен Балтов, директорът на "Пирогов", по Би Ти Ви. Първите случаи били на хора, които се връщат или които са щели да пътуват отново за Англия. Така че според него мутацията е внесена.

По думите на професора новият щам още не е официално установен, затова специалистите предпочитат да го наричат нова мутация. PCR тестовете засега не я улавят. При нея на практика са модифицирани т.нар. шиповете на S-гена.

Новата мутация бързо се разпространява и у нас, обясни Балтов и посочи, че на 21 януари в "Пирогов" са постъпили 8 души с COVID-19 и 5 души, при които е липсвал този S-ген, който на практика обозначава мутацията.

Това, което се случва в Европа, е трета вълна според проф. Балтов. Третият пик в момента е най-висок в Англия, Нидерландия и Германия. Затова и държавите вземат изключителни мерки за рестрикции. За да влезеш в Нидерландия например, освен PCR се изисква и бърз антигенен тест 4 часа преди полет.

Модификацията на вируса е много по-заразна - 2,7 пъти повече се разпространява. Ако при предишния 10 души заразяват нови 7, сега 10 души предават болестта на 27. Затова не бива да се отпускат мерките. Клиничната картина не е по-различна от предишния щам, но рискът повече хора да боледуват по-тежко се увеличава, защото се знае, че 20% карат коронавируса по-тежко.

Според Балтов новият щам е по-агресивен и ще измести стария.

Разкритите в "Пирогов" 450 легла за коронавирус сега са по-малко, но са в готовност да бъдат подготвени отново при нужда.

Самият Балтов вече се е ваксинирал, въпреки че премина през болестта. Причината е, че оттогава са минали 6 месеца. Впрочем той не е имал симптоми, но пък е имал първоначално натрупване на антитела.

Препоръчва се всеки, изкарал болестта, след 3 месеца да си направи изследване. В Израел например са предложили тези, които имат повече антитела, да направят само една доза от ваксината. Дали това ще е достатъчно, ще се види.

Повече от половината персонал на "Пирогов" в момента е защитен. В болницата персоналът е 2330 души, от които 1000 са преминали през вируса и имат антитела. 454 вече са получили първата доза от ваксината, а 100 - и втората. Процентът не е лош, но трябва да се увеличи, смята Балтов.

Затова и не смята, че е разумно мерките да се отхлабват прекалено. Ако всички заведения отворят, едва ли някой ще ги спре, но апелът му е хората да са разумни. "Да не се удавим на края на Дунава. Може би още един месец ще е нужен, за да може да живеем после добре", каза Балтов.новия щам - веднага хванат за ..уя
01/22/2021 20:31:08

Глупак, даже да манипулирате и лъжете не умеете като хората. Като е от 2 месеца тука, кво тогава ни плашите с него. Да беше поизлъгал малко, например: новия щам току що дойде в България и ние в Пирогов веднага го хванахме за ..уя ! Тогава да видиш как ще се изпонаплаши населението от ...уя му и ще се самозаключи вкъщи.

уолъс
01/22/2021 21:18:57

Значи новия "щам", "мутация", "модификация" на вируса е тук от 2 месеца, а "PCR тестовете засега не я улавят"!?! че как тогава я "уловихте" преди 2 месеца в "Пирогов"... Ааа, сещам се, спукали сте от бой вирусчето и то самичко си е признало, че е англичанче, тъй ще да е станало, Балтов не си поплюва... не си поплюва и с хората - "НЕ бива да се отпускат мерките" ... Такива като Балтов в известен смисъл са "на края на Дунава", но (все още) не го осъзнават

ковид кукувци
01/23/2021 17:38:30

Зорлем канят щамове, дето съществуват само в перверзните им мозъци...

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *