; Министър Ангелов: Ще предложим удължаване на извънредната обстановка с 3 месеца | 24Zdrave.bg

Министър Ангелов: Ще предложим удължаване на извънредната обстановка с 3 месеца

21 яну 2021, 04:19 6  4388 Новини

Ваксинационният план се изпълнява добре, според здравния министър

Ще се предложи на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка да се удължи с три месеца. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде БТА.

Има лоши тенденции, свързани с разпространението на новия щам, който се разпространява много по-лесно и много по-бързо. Това, ако се случи в България, а според наши предварителни данни, у нас с голяма вероятност допускаме, че вече е тук, това поставя пред изключително сериозна опасност бъдещите противоепидемични мерки, добави той. В държавите с приложени строги противоепидемични мерки резултатите не са много добри, каза още министър Ангелов.

Мерките ще бъдат продължени и след 31 януари, но част от тях може да се отхлабят - в областта на образованието, на здравеопазването, на спорта и на културата, допълни министър Ангелов.

По думите му Националният ваксинационен план се изпълнява добре, с изключенията, които бяха обществено огласени и за които са наложени санкции. 

"Когато първите 35 хиляди дози ваксина пристигнаха в България, сериозно обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза или да гарантираме и втора доза от тях", обясни министър Ангелов.

Според него, анализирайки ситуацията с регулярността на доставките и стъпвайки на минал опит, е допусната възможността, че може да има забавяне на доставките.

"Оказахме се прави, каза още министър Ангелов и обясни, че ако всички дози са били направени, сега 17 хиляди българи нямаше да могат да получат втората доза от ваксината. Заради забавяне на доставките от първата фирма в Италия, например, сериозно е нарушен ваксинационният план и втората доза не може да се направи навреме, което компрометира изграждането на имунитет. Това, на практика, е провал на ваксинацията", добави още той.

Когато се регистрира и третата ваксина - от екипа в Оксфорд, очакваме много големи доставки в България и ще започнем да ваксинираме масово, допълни министър Ангелов и посочи, че до края на този месец се очаква да има решение за третата ваксина.новия световен ред
01/21/2021 19:54:08

Няма да има край с тази обстановка поне до есента, кгато е планиран следващия етап от въвеждането на новия световен ред

уолъс
01/21/2021 21:14:54

“Is life so dear, or peace so sweet, as to be purchased at the price of chains and slavery? Forbid it, Almighty God! I know not what course others may take, but as for me, give me liberty or give me death!” Patrick Henry

Иван
01/21/2021 22:22:12

Ясно че министъра за да спаси 7000 е готов да погуби 7 милиона. Откъде накъде някакав си лвкар ще решава съдбата на 7 милиона? Защо се прави на по-голям от хляба? А друг един иска привилегии за докторите. Защото са се вредили с пререждане са си бият инжекции. Които даже и медика, който иска да обсеби държавата казва че няма да има редовни доставки, да не говорим достатъчни.

не на ваксините!
01/21/2021 22:41:40

Иване, радвай се ако няма редовни доставки на ваксини! А най-добре никакви!!

Иван
01/21/2021 23:02:51

Аз нищо не очаквам от ваксините. Е може някой щам, който да е устойчив на ваксините. Ако разбира се са ваксини. Ваксина, която развива имунитет за 7 седмици срещу вирус, който развива антитела А 10 дни... Но тапията на ваксините ще е съвсем реална. И това е целия номер на ваксината. Да ни раздели. И след това разделени да ни унищожи. Също като карантините -- средство за терор и нищо друго.

Пешо
01/22/2021 07:06:35

Дай на някой привилегии и ще поиска да са пожизнени. Нощници с извънредни мерки, арестуващи наред. Абе Ангелов, така, както си ваксиниран направи си един ПЦР. И се постави под карантина ако е положителен, А? Или май ваксината е точно затова. Да не ви пука дали сте фалшиво положителни или не.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *