; 20 деца у нас са с опасно усложнение след COVID-19 | 24Zdrave.bg

20 деца у нас са с опасно усложнение след COVID-19

19 яну 2021, 09:48 1  4140 Новини

У нас са регистрирани 20 случая на рядкото, но опасно усложнение след COVID-19 при децата – мултисистемен възпалителен синдром. Това съобщи пред бТВ педиатърът и детски ревматолог д-р Калин Лисички.

„Основната му проява е висока температура – над 38 градуса, която не се повлиява от медикаменти и трае над 24 часа. Засягат се поне две системи, обикновено стомашно-чревният тракт е засегнат“, обяснява Лисички.

Мултисистемният възпалителен синдром може да се засегне също сърцето, белите дробове, кожата, лигавиците и бъбреците. Най-опасно е ако засегне сърдечно-съдовата система, тъй като може да доведе до тежък миокардит при децата.

„Точната честота на заболяването не е известна, смята се, че е 2 на 100 хиляди заразени деца“, допълва д-р Лисички.

По думите му не е нужно децата да са били болни от COVID-19 преди това, но със сигурност са имали контакт с болен. „Повечето случаи са свързани с контакт с болен, като при децата се наблюдават много високи титри на антитела. Ние лекувахме такова дете, което нямаше никаква симптоматика в миналото, но майката беше лекувана 44 дни с антибиотик за пневмония. В семейството всички бяха с високи титри, а при детето – 130 пъти над горната граница“, обяснява Лисички.

Има данни, че новият щам на коронавируса заразява по-лесно деца
Лечението на опасното усложнение е специфично и трябва да се приложи навреме. При някои деца се наблюдават и други усложнения, като гърчове, променено съзнание и шок.

У нас всички деца, които са били с мултисистемен възпалителен синдром са излекувани и са добре.долу дезинформацията ковид
01/19/2021 10:51:28

Абе спрете се бе. Тия дни само с деца ни плашите. Дезинформатори долни!

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *