; Проф. Ангелов: Най-разумно е връщането на 3 класа (Видео) | 24Zdrave.bg

Проф. Ангелов: Най-разумно е връщането на 3 класа (Видео)

18 яну 2021, 02:10 1  4156 Новини

Проф. Костадин Ангелов се реимунизира срещу COVID-19

Проф. Костадин Ангелов се реимунизира срещу COVID-19. Втората доза ваксина му се поставя аудиторията на Клиниката по неврология на УМБАЛ "Александровска".

"Току-що получих втората доза от ваксината и след 10 дни ще съм абсолютно спокоен и сигурен, и тогава вече ще мога да видя баща си", каза той на брифинг след ваксинацията.

"Най-разумно е връщането на 3 класа с постепенно връщане на учениците. 3 седмици ще са в училище, 3 седмици ще отсъстват", добави той. 

"Във всеки регион нещата с ваксинациите са много различни. В Русе имунизационните граждани са в центъра на града и са подходящо място за ваксиниране на учителите. За другите места обсъждаме 2 възможности - да се ходи на място в училищата или в РЗИ", каза Ангелов. 

"Възможностите на ваксините са обнадеждаващи. Всеки може да бъде преносител. Болният човек в най-голяма вероятност има възможност да заразява", добави той. 

“Нека бъдем разумни, нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация. Наш дълг е да ги задържим", каза още той. 

"Ресторантьори и хотелиери са много важен бранш, но те не са наш приоритет", добави здравният министър.

"Разпространяват се фалшиви твърдения - че България не е поръчала достатъчно ваксини. България е поръчала от всички видове ваксини срещу COVID-19 без да се ръководи от фирма или от нечий интерес. Това се прави от български политици, от различни представители на всички политически партии. Българската държава не е вземала политическо решение за доставките на ваксините", каза още той.

Твърдението, че след първата доза ваксина се постига 80 процента защитеност за ваксинирания, е лъжа, каза още министър Ангелов. По думите му няма нито едно проучване, което да е с първична крайна цел изследване на имунитета след първа доза ваксина. Всички проучвания са с първична крайна цел изследване на ефективността на ваксината след втора доза.

В публичното пространство се разпространяват неверни факти, каза още той. Първият е, че България не е поръчала достатъчно ваксини за всички. Това се прави от представители на различни политически партии, обикновено опозиционни. В нито един момент българската държава не е взимала политическо решение, свързано с броя и доставките на ваксините. Затова и помолих всеки да не се заиграва политически с тази тема и да не прави спекулации. В момента спекулациите с COVID-19 са свързани със здравето на хората и това е много опасно. Всички тези политици не носят отговорност какво се случва с българския народ, единствено отговорност носи българското правителство. Това, че те постоянно критикуват без да дават отговор на въпросите които поставят, е много лесно. Тези политически мераклии на практика са социални лешояди, хранещи се от грешките на хората, които воюват на терена на войната с COVID-19, добави още министър Ангелов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че предстои среща с образователния министър, с представители на синдикатите в системата на образованието и с работодателските организации, на която ще се обсъди ваксинирането на българските учители и мерките след 4 февруари.   

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ЕТИКЕТИ: МУТАФЧИЙСКИ


Пешо
01/19/2021 05:26:30

Всеки може да бъде преносител, но по различен начин: неболедивалия без имунитет е преносител два дни преди да се разболее. Болният е преносител докато се излекува или умре. Леките случаи до 10 дни. "Болният" без симптоми нормално има вече имунитет. Я може я не може да заряззявя, но му минава за два три дни. Всичко това са временни състояния и може да се установи дали е преносител с тест. При това е много вероятно щамовете на леките болни да не предизвикват тежко заболяване и всъщност да ваксинират и то пълноценно. Това дали прекарал заболяването може да е преносител е повече от спорно. Ваксинираният преносител, тъй като няма имунитет на лигавицата но инфекцията не може да проникне в кръвттта (докато не мутира), може да е преносител неопределено дълго време, имайки инфектирани гърло и синуси. Потенциално биологически оръжие. Изобщо лекарите като всеки друг -- като не е в тяхна полза не приказват и увъртват.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *