; Доц. Телчарова: Децата с усложнение след COVID-19 са от 6 до 15-годишни | 24Zdrave.bg

Доц. Телчарова: Децата с усложнение след COVID-19 са от 6 до 15-годишни

18 яну 2021, 09:36 4  5168 Новини

Рядкото, но опасно усложнение след прекаран коронавирус при децата - Мултисистемен възпалителен синдром, се проявява във втората имунна фаза на заболяването, когато децата вече са с отрицателен PCR тест. В големите болници в момента има около 20 деца с подобно усложнение, като те са на възраст между 6 и 15 години. Най-малкото е под 2 години, а най-голямото проявило този синдром, е на 16.

Това заяви пред БНТ педиатърът от болница "Проф. д-р Иван Митев" в София, доц. Албена Телчарова.

"Първата фаза е вирусната - когато имаме директно навлизане на вируса в горните дихателни пътища, в организма. След острата фаза винаги следва имунна фаза и някои са предразположени към една имунна дисрегулация, която води до този хиперимунен отговор. Тогава когато имунната система прави свръхреакция, която е причина за този свръхвъзпалителен процес и който засяга много органи и системи", обясни педиатърът.

Тя допълни, че при това състояние има регистрирани абсолютно здрави деца, дори спортисти. Но все пак децата с диабет, астма, наднормено тегло са предразположени към усложнението.

От 2 до 6 седмици след острата фаза се явяват симптоми като висока температура над 38 градуса, коремни болки, повръщане, разстройство, на този фон могат да се появят симптомите на учестено дишане, много учестена сърдечна дейност, много влошено общо състояние. Тогава трябва да се потърси лекарска помощ.

Особено ако детето е имало контакт с Ковид заразен в семейството, в периода 2 до 4 седмици преди това - уточни доц. Телчарова.

Типичен симптом за коронавирус при децата е коремната болка, диария и повръщане.

Педиатърът не препоръчва намесване в имунния статус на децата под формата на даване на витамини и подсилване на организма.

"Децата по начало имат много по-добър имунен статус от възрастните, защото нямат придружаващи заболявания, има някои особености на имунологичната система, която ги предпазва, имат създадени антитела към обичайните коронавируси, причина за обикновените настинки", допълни тя.Пешо
01/18/2021 09:44:34

И колко са в сравнение с прекаралите грип друга година? То да не излезе като умрелите дето умираха на поразия, ама по-малко от друга година от грип? Е тази година нямаше нито грип нито насринка, нито глупости. Всичко беше ковид.

Иван
01/18/2021 10:29:27

Между другото, както става ясно ваксинираните ще могат да имат вируса в носа си за неопределено дълго време и да заразяват наоколо. Е само го допускали, ама в САЩ техния център за заразни болести ги задължава са носят маски. При туй не може даже и с PCR да го хванат, защото ваксинираните са си положителни. Та въпроса ми е: ваксинираните родители само с маски или ще трябва да виждат децата си или няма нужда от маски, защото като ще стоят с тях в една стая дълго време с маски или без маски все тая, ще ги заразят. Или може би ще трябва да са на режим на свиждане с децата си: само с маска на открито до 15 минути на ден за да не са контактни.

уолъс
01/18/2021 12:33:52

Програмират родителите да искат да ваксинират децата си, явно скоро ще се проведат тестове и при тях ("Модерна" вече действат по въпроса)… чуйте само - "не препоръчва намесване в имунния статус на децата под формата на витамини и подсилване на организма", на бас че ще препоръча "намесване" под формата на ваксини като дойде момента и бъдат "одобрени" за деца, после ще настояват за включване в имунизационния календар и прочее сатанизми

долу манипулациите
01/18/2021 12:52:30

Децата не боледуват от тоя гнусен вирус, стига вече манипулации!

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *