; От 16 януари разхлабват мерките за учене (заповед на Ангелов) | 24Zdrave.bg

От 16 януари разхлабват мерките за учене (заповед на Ангелов)

15 яну 2021, 02:41 3  7296 Новини

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която променя част от противоепидемичните мерки, съобщи министерството му.

Със Заповед № РД-01-20/15.01.2021 г. се изменя и допълва Заповед № РД-01-677 от 25.11.2020 г. и Заповед № РД-01-718 от 18.12.2020 г. на министъра, с която от 16 януари се разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование:

- приравнителни изпити при преместване на ученик;

- изпити за определяне на срочна оценка на ученик с над 25% отсъствия по даден предмет и при невъзможност да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение;

- изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение;

- държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика;

- индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка при невъзможност за провеждане в електронна среда;

- индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище;

- областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн.

Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и недопускането на хора с прояви на остри респираторни болести.

Разрешава се присъственото провеждане на следните дейности във висши учебни заведения:

- практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти;

- семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда;

- държавни изпити и защити на дипломни работи.

В случаите, в които тези дейности се провеждат на територията на висшето училище, ректорът създава организация за стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

Разрешено е и провеждането на курсовете по оказване на първа долекарска помощ, съгласно изискванията на Наредба №24.

В сектор „Здравеопазване" се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.

Целият текст на заповедта може да видите тук.новия световен ред
01/15/2021 17:33:13

Поредното леко разхлабване преди следващия локдаун. Гологлавия рептил говори за "скачащи локдауни". Това ни се готви и за близкото бъдеще (не че и досега не беше същото) - поне до есента, при това с масирана пропаганда за "доброволно ваксиниране". Междувременно по-големите европейски рептили вече открито обсъждат приемането на общоевропейски ковид паспорт за ваксинираните (тук е мястото да си припомним за термина "прозорец на Овертон" - най-префинения и ефикасен инструмент за контрол на общественото съзнание)

Иван
01/16/2021 22:15:42

То е повече от ясно че единствено училищата бяха необходимата и достатъчна мярка. Но трудна за приватизация. Друго си е да приватизираш кафене, ресторант, спортна или фитнес зала. Особено ако е току що фалирала такава. Та затова сега ще отворят училищата, ще увеличат случаите и няма и да помислят за отваряне на фирмите, които могат да прилапат за по левче на фирма. Изобщо като няма никакъв контрол доктора може да бие и арсеник. Интересно защо сега магическото число е 120. Колко ли ще бъде следващия месец? 50, 20, 1?

Абе
01/16/2021 22:23:22

И интересно, отново лекарската каста се пише специална. Курсове по първа помощ. А защо не курсове по хардуер? Или капитански курсове. Да не си мисли министъра че са по-маловажни? То хората се усетиха че този вирус без докторска намеса минава по-леко и най-тежко минава ако те арестуват без симптоми със семейството за две седмици и те глобят защото си си напазарувал или излезнал на чист въздух.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *