; Мутафчийски: Ще се сдобием с 12 млн. ваксини | 24Zdrave.bg

Мутафчийски: Ще се сдобием с 12 млн. ваксини

15 яну 2021, 09:39 14  13060 Новини

Справяме се много добре с пандемията. Направихме нещо, заради което отнесохме доста критики - спряха се малките ученици и ВУЗ-овете. Другите страни не предприеха такава мярка, каза по БНТ шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос защо се справяме по-добре от други страни в ЕС. 

"Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малки групи не е като учебния процес, където се събират стотици деца. Дори в Германия, където мерките са строго спазвани, не можа да се спре този фактор за разпространение на болестта. Има огромен натиск върху правителството да вземе решение за учениците поради вредите, които нанася изолацията на малките. За тях обучението във виртуална среда не е ефективно. При такава ниска заболяемост това е премерен риск. При повишаването й ще предложим затваряне за известно време", каза Мутафчийски.

"Може да дишаме с малко по-свободни гърди. Вчера не можах да спестя, че трябва да следим внимателно нещата във Великобритания и Чехия с новия щам на вируса. И в Нидерландия има огнища, и в Белгия. Германия предвижда локдаун, дори го наричат "мегалокдаун" за около 10 седмици", каза още той.

"Бяха направени правилни попадения - учениците, нощните заведения, ресторантите. НОЩ и аз не може да бъдем подложени на такъв натиск, ние не правим оценка на икономическите въздействия на мерките, затова си има хора, които се занимават. Нашите предложения често не кореспондират с обстановката, но всеки носи отговорност за своите решения", каза още председателят на щаба. 

"В моловете има масовост на събирания, не като в другите магазини. Да, един магазин също е място на предаване, но колкото по-малко са такива места, толкова по-лесно се контролира процесът. Казахме, че не претендираме за забрана на всички места, които биха били потенциално опасни. Взехме мерки за места, които са най-опасни", добави той. 

"След извънредното положение всички отговорности за решенията са ясно разписани - главният здравен инспектор и здравният министър. Ние сме консултативен орган. Никой не ни е освободил от задължението да следим ситуациите по света. 

"Поръчали сме толкова ваксини, колкото е регламентът. Ще се сдобием с 12 млн. ваксини. ЕС предвижда солидарност с държави извън него. Ако останат ваксини, можем да ги продадем, можем да ги подарим. Но ако ги продадем, трябва да върнем част от парите на ЕС. До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 души." 

"Аз нямам никакви резерви към ваксинирането. Да, това е много бързо възникнал продукт. Но има ли някой, който да излезе и да каже, че има лекарствен продукт, тестван на 44 000 души. Няма такъв продукт."

Всички ваксини, които пристигат, се усвояват на момента. Във ВМА моят заместник доц. Димо Димов е отговорен за ваксинацията. Той има списъци за цялата армия. Платформа със списъци би била полезна. В пандемията се случиха неща, свързани с дигитализацията на здравеопазването. Ще се случват още заради визията на министър Ангелов", каза още той. 

“ЕК е заложила много на ваксината “АстраЗенека” защото е евтина, лесно се произвежда и много лесно се съхранява. При ваксините нива от 95% успеваемост са много редки”, обясни Мутафчийски ефикасността от 70% на ваксината на Оксфорд. "Във ВМА има колеги, които чакаха “Модерна”. Сега са много щастливи, че е дошла. Имат избор". 

“Имаме заетост не повече от 35% на леглата във ВМА. Болниците, които бяха задължени да покрият до 50% от леглата за COVID, вече могат да се ограничат до 25%. Във ВМА поддържахме 28%". 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               уолъс
01/15/2021 10:19:47

Бла, бла, бла.... бла, бла и още бла-бла. Простичък въпрос към щабарите - защо не отменяте масконосенето, след като цялата релевантна наука и данни от цял свят (и от предишни епидемии) са категорични че маските НЕ РАБОТЯТ, безполезни са за ограничаване на вирусни епидемии, ВРЕДНИ са носителите им, убийствени са за здравето и психиката на децата, ДЕХУМАНИЗИРАТ и са символ за приемане на ЗЛОТО... Та защо продължавате с това? ЗАЩО? Знаем отговора, но вие си кажете открито, признайте кому служите!

конспирациите се сбъдват на 100%
01/15/2021 15:56:23

Ако си спомняте, още напролет разумните и разсъждаващи хора се опитваха да ви просветят, че на приливи и отливи, със скачащи локдауни и всякакви подобни налудничави терминологии, ще ни държат с тези "мерки" поне до пролетта на 2021, а ако населението е особено податливо и не се бунтува - до есента. Засега се очертава че овцете са много кротки, така че - до есента. И след това на всеослушание ще се обяви Новия Световен Ред. Ха честито да ви е!

фалшиви пикове
01/15/2021 16:05:57

Другата огромна лъжа, т. нар. пикове. Погледнете кривата на смъртността през последната 1 година. Както виждате, има само един пик, и той е през ноември. https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8 Обаче всякакви врачки и математици, подлоги на НОЩ ни говориха за не знам си колко пика още от март 2020 насам.

ковид и пропаганда
01/15/2021 17:11:13

Този пик е съвсем естествен в разпространението на една вирусна инфекция, и сегашното спадане не се дължи на "мерките", а на съвсем естественото достигане на заветните 70% преболедували (кои неусетно, кой като грип, и само някои - тежко). Тези очеизвадни факти се пренебрегват, и сега на мода са ваксините. Адска пропагандна машина е впрегната за да ни накара да се бодем.

логадауни завинаги
01/15/2021 17:17:50

Държавите със перманенти локдауни принуждават вируса да мутира непрекъснато в по-заразни и смъртоносни щамове и да циркулира по-дълго, вместо да се отслаби и отшуми (както е едно естествено движение на една пандемия - например испанския грип от 1918-та - на втората година никой не е чул за него, понеже минава в нормален, лек, сезонен грип). И да не забравяме - този испански грип си е отшумял без ваксини !!!

ковид завинаги, овце
01/15/2021 19:03:40

Самите ваксини са с недоказана ефикасност и безопасност за периоди по-дълги от няколко месеца. Следователно, комбинацията между локдауни (и то строги, от концлагерен тип) и насила ваксиниране (нищо че уж се води доброволно), като се приложи в конкретни страни, там ще доведе до нечувано високи нива на смъртност, поради по-горе посочените особености на вируса и на ваксините. Тази смъртност ще се ползва отново и отново за да движи ковид-идеологията напред и да плаши населението

нова "надежда"
01/15/2021 19:07:26

И тогава, когато положението стане нетърпимо... о чудо, на хоризонта изгрява нова "надежда" - новия световен ред, с нови управници, от нов тип. Тогава резко ковида изчезва, и ще го забравим толкова бързо, колкото никакво друго зло не сме забравяли. Понеже след това идва още по-зловещото зло...

уолъс
01/15/2021 20:39:45

Сухи факти: неваксинираните възрастни са с 1248% по-здрави ваксинираните (не става дума за Ковид, а изобщо като здравен статус)... при децата неваксинираните са с 1099% по-здрави от ваксинираните... подробности на https://informedconsentdefense.org

Rado
01/16/2021 08:41:35

На кое казваш "много добре" бе ТИКВО ГОЛА ? На хилядите погребани за два месеца ли ?

всички ваксини - за НОЩ
01/17/2021 18:53:59

Предлагам всичките тия ваксини да ги забием в гладкото голо дупе на гологлавия и другарчетата му от НОЩ. Ще стигнат за всички тях, колкото и да са лакоми. И да гледаме как се гърчат в агония

Пешо
01/18/2021 02:28:41

Интересно но нито дума за спортните зали, танци, или фитнесите. Толкова ли са опасни? Обикновено там са хора, които така или иначе си се срещат. Да не говорим че тежки случаи, които изискват болнично лечение почти няма. И също нито дума за събирането на над 15 човека, което си е чиста проба забрана на политически мероприятия.

Пешо
01/18/2021 02:42:27

Между другото, не знам дали нарочно са го направили, ама успяха да спрат вируса. Не заради мерките си, разбира се, освен да сложат грипната ваканция при 40% заболели ученици. Ами заради жестокостта на основната мярка: домашен арест на болният без особени болежки и даже на близките му и контактите. И заради много ниско ефективното лечение. Хората просто престанаха да ходят на лекар при симптоми за да не им влезнат в схемите и пътеките пък и да не попадат в болниците, които лекуваха много по-лошо от топъл чай и греяна ракия. И като не ходеха по лекари и се криеха, си създадоха щам дето не предизвиква пневмония. Корона вируса се превърна в настинка. И короно настинката ваксинирайки, като насрещен огън спря тежкия вариант. Вече половина София го мина без да ги хванат щабарите. И сега колкото повече тълпа се събира, повече настинка, все по-лека и по-малко болни на легло.

Пешо
01/18/2021 03:21:04

Та за логадауни завинаги: всъщност колкото по-жестока мярка за вируса се прилага, толкоз по-елитни вирусни мутации се селекционкрат. С маските в Испания минаваше само 1% от вируса. Нещо като областно първенство. Със дистанция от 2 метра в Швеция малко повече от 0,4%. С бързото преследване на контактите в Англия 0,1%. Но това е нищо с 0,05%, който искат да наложат с ваксината, като пир по време на чума. С вирус, който произвежда 10000 вируса на ден, са само 5 годни за живот вирусчета.

как се измерва прекарана инфекция достоверно?
01/18/2021 09:26:03

Пешо, сега покрай истерията с ваксините, ще стане важно да се разбере кой е преминал през вируса. И понеже рептилите ще настояват че повечето население не го е преминало (за да имат основания за ваксиниране), е важно да знаем - има ли някакви други методи за установяване не вече прекарана ковид инфекция, освен титри на антитела? Знаем добре, че антитела образуват само най-тежко прекаралите, но имунитет - всички прекарали. Тази тънка разлика вече умело с еизползва от рептилите.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *