; Доц. Чорбанов: COVID-19 не се променя, вече знаем много за него | 24Zdrave.bg

Доц. Чорбанов: COVID-19 не се променя, вече знаем много за него

5 авг 2020, 12:01  29920 Новини

"Не е изпуснат контролът с коронавируса. Дори в света на науката има спорове за това какво представлява и как ще се развива това заболяване. Има доста положително настроени учени, които не виждат нищо драматично с разпространението на вируса", коментира ръководителят на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН доц. Андрей Чорбанов пред bgonair.bg.

Той посочи, че развитието на COVID-19 е било очаквано, като то не е лавинообразно.

"Застъпвам тезата, че вирусът не се променя. Обхващайки по-голям хора, логично е да открият по-голям брой заразени", каза още доц. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него откриването на ваксина не може да бъде вкарано в граници и да се направи за определен срок.

"Вече се знае много за този вирус. Екипите навлизат в нови фази на разработване, но е факт, че за момента няма нито ваксина, нито терапия", добави още той.

Държавното финансиране за разработването на българска ваксина е замразено до края на годината, защото проектът е класиран на седмо място. Работата по ваксината засега продължава с помощта на френския институт "Пастьор''. Парите обаче няма да стигнат за клинични изпитвания.

"Държавата не посмя да поеме отговорност, както направиха САЩ и Великобритания. Държавата каза, че има 6 области по отношение на изследване на вируса, но не задължи Фонд "Научни изследвания" да финансира проект от всяка една от тези области", каза още доц. Чорбанов.

Той обяви, че се опитва да убеди институт "Пастьор" да предостави вирус щам, тъй като в България няма нито една лаборатория, която да отговаря на условия за работа с особено опасни инфекции, както и че предстои да се построи такава лаборатория.

Доц. Андрей Чорбанов каза още, че няма как хората да бъдат изолирани за много дълъг период.

"Западна Европа разбра, че рисковите групи са домовете за възрастни хора. Не може да се каже, че младите хора са основен обект на вируса. Огромен брой са носители и само преносители. Средната възраст на хората, заболели от коронавирус, е много висока", подчерта гостът в студиото.

Според него вирусът се движи в неравномерна среда, затова е трудно той да изчезне.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *