; Пловдив изпреварва София - получава 17 млн. лева за нов педиатричен комплекс (обзор) | 24Zdrave.bg

Пловдив изпреварва София - получава 17 млн. лева за нов педиатричен комплекс (обзор)

14 юли 2020, 04:54  10040 Новини

Пловдив е на път да изпревари София с нов педиатричен комплекс. Финансовият министър Владислав Горанов лично дойде в града и гарантира, че държавата превежда 17 милиона лева на УМБАЛ "Св. Георги" за новото лечебно заведение. 

С Горанов бяха и шефовете на здравната и бюджетната комисия в парламента Даниела Дариткова и Менда Стоянова. 

Министърът коментира, че е изпратен лично от премиера Бойко Борисов, за да обяви подкрепата за строежа на нова педиатрична и онкохематологична клиника към УМБАЛ "Св. Георги". За тази цел кабинетът ще увеличи капитала на търговското дружество на УМБАЛ „Св. Георги“ с близо 17 милиона лева. Очаква се решението да бъде взето утре на заседанието на МС. Сумата ще е от фискалния резерв и ще е достатъчна за изграждането на модерен корпус.
Министърът подчерта заслугите на Менда Стоянова и Даниела Дариткова, за да се осигури финансиране на проекта.
Директорът на „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов посочи, че болницата е най-голямата у нас с над 1500 легла и почти 3000 души персонал.
Детската клиника обаче в момента се помещава в две стари сгради, които са на 2 км разстояние от основната база. Те са строени през 1936 и 1982 г. и не предлагат добри условия за лечение. Стаите са тесни и неудобни, санитарните възли са общи, има смесване на потоци пациенти, чести аварии в инсталациите и високи разходи за отопление и охлаждане. Шефът на клиниката проф. Иван Иванов посочи, че през нея преминават 4000 деца годишно от 28 области. Най-много са от Южен централен район.
Предвижда се в бъдещия корпус да се помещават няколко клиники – по педиатрия, онкология, клинична хематология, и детско спешно отделение.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *