; Инхалациите пазят астматиците от COVID-19 | 24Zdrave.bg

Инхалациите пазят астматиците от COVID-19

14 юли 2020, 10:18 1  12600 Новини

"Самият вирус не е активен в околната среда, той е активен в човешкия организъм. Като попадне в клетката, използва нейната енергия, за да се възпроизведе", обясни пулмологът д-р София Ангелова пред bgonair.bg.

Тя добави, че е нормално вирусът да се предава при струпване на хора.

COVID-19 не спира да нараства. Вирусолози прогнозираха, че с настъпването на лятото силата му ще отслабне, но стана тъкмо обратното - ден след ден отчитаме рекорди в броя на новозаразените.
На фона на това мерките бяха разхлабени. Отвориха стадионите, фитнесите, ресторантите и нощните заведения. Маските останаха задължителни.

Данни от Европейското респираторно послание сочат, че броят на хронично болните от ХОП и астма, които са се заразили с COVID-19, е малък. Причината - инхалациите, които пациентите прилагат за придружаващите си заболявания намаляват риска от новия щам на коронавируса.

"Само 2,3% астматици са заболели от COVID-19 по света. Болните от ХОП - 4,3%, диабет - 6,6%. Причината е, че лекарствата, които инхалират пациентите, намаляват експозицията на рецепторите, за които се закача коронавирусът", отбеляза д-р София Ангелова.

Тя посочи, че обикновено хората с придружаващи заболявания спират лечението си през лятото, защото периодът е лек. Сега обаче съветва да не го правят, защото то ги предпазва и от COVID-19.

Пулмологът изтъкна, че клетъчният имунитет играе най-важна роля в борбата с пандемията.

"Имунитетът има 2 клона - th1 и th2. Трябва да поддържаме нашата имунна система с добра храна, витамин А, Е, С. Сега излизайте на слънце и взимайте витамин D. Имунната система се поддържа с добро настроение, не със страх и паника. Страхът и паниката потискат имунните клетки", посочи тя.

Д-р София Ангелова смята, че протестите ще активират адреналина на хората и ще засилят имунитета им срещу коронавируса, но призова да бъдат разумни и внимателни.яаоьяуе
07/14/2020 13:29:34

Болестта е ХОББ /хронична обструктивна белодробна болест/, а не ХОП. Недопустимо и неграмотно!!!

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *