; Болните от диабет тип 2 са склонни към други заболявания | 24Zdrave.bg

Болните от диабет тип 2 са склонни към други заболявания

4 юли 2020, 12:20  14844 Новини

Проучване на специалисти от университета в Манчестър, Великобритания сред десетки хиляди пациенти с диабет тип 2 показва, че 77 на сто от тях имат поне още едно съпътстващо физическо или психическо заболяване, съобщи пресслужбата на университета.

Проучването, обхванало над 630 000 души, показва как някои състояния като шизофрения например се проявяват 2,4 пъти по-често при болни от диабет тип 2 в сравнение с хора, които не страдат от диабет, но пациентите с диабет досега не са предупреждавани за вероятността да развият и друго заболяване, предаде БТА. 

Болните от диабет са 1,8 пъти по-склонни да развият депресия в сравнение с хора, нестрадащи от диабет, 1,6 пъти по-предразположени към астма и 1,6 пъти по-склонни към хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Изследването потвърждава и известните досега връзки на диабета с други заболявания. Около 52 на сто от петте милиона британци с диабет са склонни да страдат и от високо кръвно налягане.

Проучването установило, че 18 на сто от пациентите с диабет тип 2 са диагностицирани и с остеоартрит, 24 на сто - с висок холестерол, 12,4 на сто - с депресия и 5,6 на сто - с тревожни разстройства. Сърдечносъдовите заболявания са два пъти повече у пациенти с диабет в сравнение с останалите пациенти.

С проучването си ние подчертава необходимостта от промяна в клиничните препоръки за пациенти с диабет, каза ръководителят на изследването д-р Салуа Згеби от университета в Манчестър.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *