; Учени: Кето диетата засилва имунната система | 24Zdrave.bg

Учени: Кето диетата засилва имунната система

26 май 2020, 09:53  18124 Новини

Американски учени установиха, че освен да изгаря мазнините, модерната кето диета променя микробиома и това засилва имунната система, като намалява възпаленията, съобщи ЮПИ.

Диетата, която ограничава въглехидратите за сметка на мазнините, остава спорна. Според привържениците й, освен за отслабване, тя е полезна също при епилепсия и диабет.

Учените от университета на Калифорния в Сан Франциско са работили със 17 доброволци. Първо те поставили половината за месец на стандартен западен режим на хранене с 50 процента въглехидрати, 15 процента протеини и 35 процента мазнини. Другата половина била на кето диета с 5 процента въглехидрати, 15 процента протеини и 80 процента мазнини. След това групите се разменили, допълва БТА.

Резултатите показват, че при кето диета значително се променят нивата на 19 бактериални семейства.

Учените продължили изследването, като взели проби от съдържанието на червата на кето групата и ги вкарали в мишки. След това поставили гризачите на кето диета. Резултатът бил, че спаднали борещи се с инфекции клетки, за които е известно, че засилват възпалението при автоимунни болести.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *