; Учени: По-ранна карантина в САЩ щеше да спаси 35 000 | 24Zdrave.bg

Учени: По-ранна карантина в САЩ щеше да спаси 35 000

21 май 2020, 08:25  10768 Новини

Над 35 хиляди починали от коронавируса в САЩ е можело да бъдат избегнати, ако карантинните мерки бяха въведени само седмица по-рано, сочат нови оценки на учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, цитирани от Франс прес.

Според техни симулации с различни модели, публикувани в научния сайт medRxiv, 61 процента от заразените, или над 700 000 случая, и 55 процента от над 65 хиляди починали, или над 35 хиляди починали, към 3 май 2020 г., е можело да бъдат избегнати, ако мерките за физическо дистанциране и други мерки за овладяване на епидемията бяха въведени седмица по-рано, предава БТА. 

Според учените тези симулации потвърждават и опасността от облекчаване на ограничителните мерки, което започна в различна степен във всички американски щати за смекчаване на икономическите последици от пандемията.

Преди 10 дни режисьорът на документални филми от Ню Йорк Юджийн Ярецки монтира на площад "Таймс скуеър" "часовник на смъртта", който показва броя на починалите, които според него са щели да бъдат избегнати в САЩ, ако президентът Доналд Тръмп беше въвел мерките за дистанциране и за затваряне на училища на 9 март вместо на 16-и.

Този брояч показва по-високи числа от тези на учените от Колумбийския университет, защото изхожда от принципа, че 60 процента от жертвите са щели да бъдат избегнати при реакция една седмица по-рано.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" САЩ са най-засегнатата от новия коронавирус страна в света с над 1,5 милион заразени и над 93 хиляди починали.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *