; Ветеринари: Не купувайте ивермектин, токсичен е | 24Zdrave.bg

Ветеринари: Не купувайте ивермектин, токсичен е

7 апр 2020, 03:23  12280 Новини

Българският ветеринарен съюз е изключително притеснен от многото сигнали за масово търсене на ивермектин по клиники и складове за ветеринарни продукти.

Засиленият интерес към този препарат срещу краста е породен от предположение на проф. д-р Иво Петров пред БНТ, че той дава надежди за лечение на COVID-19.

Ивермектинът действа срещу паразити. Във ветеринарната медицина се използват много продукти от неговата група. Той е силно токсичен и много лесно може да се предозира. Неправилната употреба може да има по-страшни последици за хората, дори смърт, заявява съюзът.

"Категорични сме, че лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от човек или животно, се тества многократно и така се определят неговите показания, противопоказания и дози", заявава съюзът.

В Австралия изследват ефекта на ивермектина. Проучванията обаче са лабораторни с клетъчни култури, заразени с вируса, обясни на брифинга днес началникът на щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Дадено е, че унищожава в голям процент вируса за 48 часа. Все още е в много начална фаза това проучване, за да се стигне до клиничната му употреба. Но ние много внимателно следим, защото това лекарство е много масово. В цял свят го има и България има възможости за производство, и то в много големи количества" , заяви генералът.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *