; Доц. Кунчев: По Великден ще е най-тежко, после спад | 24Zdrave.bg

Доц. Кунчев: По Великден ще е най-тежко, после спад

30 мар 2020, 08:53  10964 Новини

Много се надявам да не видим опашки за пенсии в пощите. Трябва да има график, за да няма струпване. Охраната има този ангажимент. Хората  да стоят отвън и да се допускат по 2-3, каза по БНТ главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Статистиката показва че 60-70% ще го изкарат на крак и ще изградят имунитет. Тези в болница трябва да има как да бъдат лекувани.

"Не надценявайте ролята на банкнотите, ако си миете ръцете. Пипането на банкноти е малка част от деня. Вирусът не е от най-издръжливите. Ако има слънчева светлина, едно просто забърсване рязко намалява шанса за заболяване."

"В Бургас и преди заповедта на министър Ананиев в болниците бяха направили план. Премахването на пейките също помага. В Пловдив има повече неспазване на правилата", каза още Кунчев.  

"Една въздушно-капкова инфекция е невъзможно да се спре. Защитните средства предпазват, но не на 100%. Най-важното е да нямама контакти, да изкараме болестта леко, да не предаваме вируса на други. 

"10 до 12 пъти е по-голяма смъртността. При грипа е 0,2-0,3 при тази болест в някои страни стигна 3%. Това надали ще продължи повече от 3 месеца. Не може да тестваме всеки кихнал или кашлял. Никой не може да каже очаква ли се втора вълна на заразяване", добави доцентът.  

"Очертава се, че около Великден ще е най-тежката ситуация, но след това трябва да следва бърз спад. Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и се понижава при повишение на температурите, би било чудесно, но няма как да знаем", каза Кунчев. 

"Ако получим 1 млн. теста ще ги ползваме. Разбира се, че искаме да тестваме, но аз не смятам, че това е най-важното. Няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати. Ние вече имаме всякакви тестове, всеки се опитва да се включи в нишата", добави Кунчев.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *