; Да се удължи престоят в болниците, иска БЛС | 24Zdrave.bg

Да се удължи престоят в болниците, иска БЛС

14 ное 2019, 05:00  6292 Новини

Настояват 35% от приходите да отиват за заплати

Предвидените за 2020 г. 2,2 млн. хоспитализации да се намалят до около 2 млн., а продължителността на голяма част от клиничните пътеки да се удължи, така че да не бъдат изписвани недоизлекувани пациенти. Това ще са искания на Българския лекарски съюз в преговорите по новия рамков договор със здравната каса.

“Не може да караме болниците да индуцират свръххоспитализации, за да могат да извадят парите си за заплати и въобще да съществуват. Трябва да работим точно в обратната посока - грижа за пациента с достатъчен болничен престой и добро заплащане на медиците”, каза шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. Според него престоят в болница от свръхдълъг преди години сега пък е станал много кратък. Има диагнози, по които пациентът лежи 2 дни и се изписва недоизлекуван, обясни той. А това е възможно само ако е бил опериран неинвазивно по най-съвременни методи.

Затова БЛС настоява да се промени продължителността на пътеките и голяма част от тях да поскъпнат - средно с 18% за 220 пътеки във всички специалности.

За да се гарантира, че част от допълнителните средства ще отидат за заплати, лекарите ще заложат в новия договор 35% от прихода на болниците от здравната каса да се заделят за заплати, но само на квалифицираните кадри - лекари, сестри, акушерки и др. Извън тях директорите ще определят какво да заделят за останалия персонал.

Още 18 млн. лв. от резерва на НЗОК за 2020 г. да се отпуснат за личните лекари, специалистите в доболничната помощ и за изследвания, иска още БЛС. Както и да отпадне изискването към джипитата да са на разположение 24 часа. Вместо това при нужда болните да се обръщат към спешна помощ.

За пореден път се настоява и за такса от 1 лев за преглед на дете, както е при пенсионерите, а държавата да плаща остатъка от 1,90 лв. Педиатрите са с едни от най-натоварените практики - заради малкото такива специалисти и защото децата се водят по-често на лекар. За труда си обаче те не получават потребителска такса.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *