; В цял свят не достигат ваксини срещу грип | 24Zdrave.bg

В цял свят не достигат ваксини срещу грип

20 окт 2019, 09:28 2  4816 Новини

В края на следващата седмица идва първата партида ваксини за възрастните хора, каза за bTV проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Той поясни, че вече ги има в аптеките, а ваксинацията може да се извърши до края на декември.

Безплатните ваксини се очакват в началото на ноември. Общопрактикуващите лекари обаче предупреждават, че срокът за поставянето им е твърде кратък и настояват да бъде удължен.

Причината за забавянето е, че в световен мащаб има недостиг на противогрипни ваксини и те трябва да се поръчват много по-рано, а договорът за тези е подписан през септември. За тази година ще бъдат осигурени безплатни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст. Безплатните ще бъдат поставени на тези, които най-много се нуждаят от медицинска гледна точка по преценка на личните лекари.

В Бургас в част от аптеките могат да се намерят противогрипни ваксини, но срещу заплащане.

Общопрактикуващите лекари са в трескаво очакване на ваксините.

"Съобразно квотата, която имаме, възрастни пациенти над 65 години, около 250 ваксини съм заявил, като с тенденция, че ако реализираме, ще дадем заявка и за ощe. Заявили сме ги на телефон през един кол център, който беше подаден, но в момента нямаме", обясни д-р Пламен Панайотов - общопрактикуващ лекар.

В Регионалната здравна инспекция също не знаят кога ще бъдат доставени ваксините. Безплатни са предвидени за 10 % от населението над 65 години.

"Независимо дали са осигурени, или неосигурени, се предоставя възможност да бъдат ваксинирани с този вид ваксина. Ние заплащаме извършването на тази дейност, самото ваксиниране, което е в размер на 4 лв", заяви д-р Христо Добрев - директор, РЗОК - Бургас:

"От 7 до 10 дни бяха под стрес, постоянно питаха, питаха, ние им обещавахме, че ще има, да проверяват... Изпадаха в ужас, когато им кажем, че няма, ще има по-нататък, те се притесняваха от грипната вълна", обясни Ана Калоянова - управител на аптека.

Гъстата мъгла в Бургас увеличава риска от респираторни заболявания.

Световната здравна организация препоръчва ваксинацията да започне в България дори в първите седмици на януари, когато е пикът на грипната епидемия.Чичо Грип
10/20/2019 11:26:43

Всяването на страх остана кажи-речи единственото средство на фармафията да пробутва токсичните си продукти... в случая има българска специфика /страха да не се минеш - "изпадаха в ужас... че няма", "недостиг", "безплатни"/... Нито дума за РЕАЛНИТЕ ефективност /ниска/ и рискове /високи/ от грипните ваксини, за които са бръкнали в джоба на данъкоплатеца в интерес на Биг Фарма... Жалка, отвратителна пропаганда, язък за наивниците, жадни за аванта! Децата и внуците на пенсионерите да се осведомят подробно за рисковете от тези ваксини преди да е станала белята!

профилактика
10/20/2019 20:23:20

ДА, ваксината защитава, НО от СЪОТВЕТСТВАЩО ИНФЕКЦИОННО ЗАБОЛЯВАНЕ. Количеството на тези заболявания надхвърля 6000. Защо висшите чиновници в МЗ се страхуват да говорят за универсалната йодна профилактика? Не им ли тежи на съвестта фактът, че отмениха съществуващата преди ДОПЪЛНИТЕЛНА към йодираната сол йодна профилактика за свръх рисковата група на деца от момента на раждане до 18 години, на бременни и кърмачки?

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *