Жена от Пазарджик с възпален мозък от нилска треска

12 сеп 2019, 01:30  6560 Докторе, кажи

Потвърдихме западнонилска треска при жена на 56 г. от Пазарджик. Доказаха се антитела към вируса, който я причинява. Това е шести случай за лятото, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести. 

Жената е с възпаление на мозъка. Още при началните симптоми лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория.

Вирусът се предава на човека основно с ухапване на комари. Това може да са екзотичните тигрови, както и видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася от кърлежи.

До август миналата година имаше 1 регистриран случай. От болните таза година  само 1 е заразен извън България – в Кипър. В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас, 40-годишен софиянец и жената от Пазарджик.

При всички материали за изследване на хора с мозъчни възпаления търсим вируса. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока, каза проф. Кантарджиев.

Инкубационният период на болестта е от 3 до 14 дни. Много хора я карат без симртоми. В масовия случай протича леко с грипоподобни оплаквания. Тежките форми - енцефалит, менингоенцефалит или менингит, са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в напреднала възраст или с понижен имунитет.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *