; Диетологът Здравка Максурова: Забравете за плодовете вечер | 24Zdrave.bg

Диетологът Здравка Максурова: Забравете за плодовете вечер

25 сеп 2019, 10:00  23196 Съвети

Освен красива жена Здравка Максурова е сертифициран треньор, диетолог към Северноамериканска фитнес академия (N.A.F.A), състезател в категорията „Бикини фитнес”, майка на две деца, която се грижи за четири, съпруга и автор на книгата „Яж, спортувай и обичай“. Потърсихме я, за да ни посъветва как да бъдем здрави и красиви, за да разберем дали захарта е толкова вредна, колкото се говори, както и да узнаем с какво е най-правилно да храним децата си.

Пенсионираният лекар д-р Алан Грийнбърг казва, че ако искаме да доживеем до дълбоки старини, трябва да избягваме лекари и болници, да се научим да се храним правилно, да ползваме билкова медицина. Какво е вашето мнение?

Не съм лекар, но съм на същото мнение като д-р Грийнбърг. Здравето за мен е приоритет и смятам, че ако се грижим за себе отвън и отвътре и сме в баланс с душата си, ще се чувстваме прекрасно и няма да имаме нужда от лекари и болници.

Каква е вашата рецепта за здраве?

Щастие! Това е. Щастието е вътре в нас. Единственият крадец на нашето щастие са собствените ни представи.

Как се променя храненето ви, когато ви хване грип или настинете?

Хапвам повече плодове, които съдържат витамин С и антиоксиданти. Обикновено приемам киви, малини, боровинки (в зависимост от това, какво има на пазара). Греяното вино през зимата също върши добра работа.

Непрекъснато се говори за вредата от бялата захар, а ние израснахме с нея. Дори я хапвахме на кубчета. Толкова ли е отровна за нас или има по-вредни неща?

В петте страни с най-здрави жители (според британския здравен журнал „Лансет”) Исландия, Сингапур, Швеция, Андора и Великобритания местните имат най-добре изградени хранителни навици. Те набавят захар за организма си единствено чрез плодовете и нишестето. Безспорно не става дума за пълното изключване на захарта, но трябва да се положат усилия за нейното ограничаване до минимум, за замяната й със сладки плодове и мед. Децата трябва да се възпитават в ограничено ползване на захар. Родител, който непрекъснато предлага бонбони, шоколади, сладолед или други подобни лакомства, е невеж. Той не мисли доброто на своето дете. От най-ранна възраст то трябва да свикне с естествения вкус на плодовете.

Цялото интервю четете тук*       
* (Няма да бъде показвана)
* *