Какво да пием и ядем при камъни в жлъчката

10 авг 2019, 12:00  12524 Домашен лекар

Причините за появата на камъни в жлъчния мехур все още не са напълно установени. Предполага се, че в основата може да е нарушена обмяна на веществата, неправилно хранене или непоносимост на организма към някои храни. Основна предпоставка е приемът на мазни ястия, богати на холестерол, които повишават производството на жлъчни соли.

Проблемът се развива постепенно

В жлъчния мехур при някои хора в резултат на кристализация се образуват камъни, които с времето стават по-големи. Обикновено те се състоят от холестерин, пигменти и други вещества, които съдържат калций. Появата им е предпоставка за развитие на възпалителни процеси в тялото. Проблемът се задълбочава постепенно. Обикновено пациентите с години усещат тежест в дясното подребрие след хранене и особено след прием на по-мазни храни, печено месо, солени и мариновани храни. При напредване на проблема може да има рязка болка под дясното ребро, която да продължи към лопатката – т.нар. чернодробна колика. Може да се предизвика повръщане и температура. Инфекцията на жлъчните пътища постепенно може да се разпространи към задстомашната жлеза – панкреас, като предизвика нейното възпаление – панкреатит.

Целия текст четете тук



*       
* (Няма да бъде показвана)
* *