Проф. Постаджиян: Мерете кръвното след 5 минути почивка

19 юли 2019, 07:15 1  26508 Докторе, кажи

С годините тръгва тенденция долната стойност на кръвното налягане да намалява, горната – да се вдига, казва д-р Арман Постаджиян. Той е професор по кардиология към Медицинския университет – София, началник на отделение по кардиология в болницата “Света Анна”. Председател е на Българската лига по хипертония, а през 2016-2018 г. - председател на Дружеството на кардиолозите в България.

 - Проф. Постаджиян, защо кардиолозите в България и в САЩ сочат различна граница на високото кръвно?

- Вероятно визирате едно наистина голямо проучване в САЩ, което използва техника на измерване на артериалното налягане, която е по-слабо прилагана в Европа – измерване в отсъствие на медицински специалист, но в обособена стая в болницата. Това, което в Америка се приема за норма и съответно за дефиниция на хипертонията – 130/80, отговаря до голяма степен на това, което казваме в Европа: 140/90, измерено от лекар. Двете методики имат разлика около 10.

- Как се обяснява тя?

.- Винаги когато присъства медицински специалист, човек реагира и това води до по-високи стойности на регистрираното налягане. Но извън тези методични аспекти изводите са прости: стойности над 140/90 са хипертония за всички над 18 г. с изключение на хората над 80 г., при които горното налягане трябва да е над 160.

От миналия септември имаме нови правила към какви стойности трябва да се стремим да намалим артериалното налягане на хората с хипертония. Масовата ни цел е да бъде под 140/90 и след това, ако терапията е толерирана,  може да се прицелваме в 130/80. Хората просто трябва да запомнят, че при измерване от лекар нормалните стойности са до 140/90, а в домашни условия - с 5 по-ниски.

- Как се променя кръвното налягане с възрастта?

- Долното спада, а горното се вдига. Това отразява физиологичния феномен, че кръвоносните ни съдове стареят с нас. Кръвното на стар човек при равни други условия е различно от това на хората в активните години.

- На колко години човек е стар по новите стандарти?

- Над 80 г.  Промените в кръвното тогава са в резултат на загубена еластичност на съдовете и неизбежните атеросклеротични промени. Освен това има значение как се измерва кръвното. Ако при стар човек използваме стандартен маншет, той може да надцени налягането. И да стане причина да се интензифицира терапията му, а всъщност да няма нужда, тъй като реалното налягане е по-ниско.

Затова е специфично изискване да имаме измерени стойности в легнало и в седнало положение и да сме използвали адекватен маншет.

- Какъв трябва да е маншетът?

- Трябва е да обикаля 2,5 пъти ръката. Но важни са и други условия – да се мери кръвно след 5 минути почивка, ръката да е на нивото на сърцето и при опрян гръбнак.

- По кое време е най-добре да се мери?

- Артериалното налягане се променя с всеки цикъл на сърцето. Ако го измерваме интраартериално, ще видим различни стойности. Не е в това въпросът, трябва да бъдем прагматични. За домашно измерване достатъчни са 2 измервания – сутрин и вечер по едно време за известен период. Ако човек започва, да речем, от сега да следи показанията за 1 седмица, обичайно се пренебрегват показанията от първия ден и се вземат средните стойности от двукратните измервания сутрин и вечер през останалите 6 дни.

В норма е средната стойност под 135/85. Внимание се налага, когато стойностите са са повтарящо се високи, а не при единично измерване, което може да е ефект от стрес. Например шофиращ човек с добро съдово здраве може да вдигне кръвно с 50-70 в софийския трафик, където е почти сигурно, че някой ще го засече. Но здравият човек ще свали това повишаване за минути, докато хипертоникът ще го задържи часове.

- А хроничният стрес какъв ефект има?

- Във всекидневието всеки разбира различни неща под “стрес”. Освен това неговите маркери се измерват трудно, а когато едно нещо трудно се измерва, не може да се каже с точност как влияе върху някакъв параметър. Затова по-скоро има данни за влиянието на факторите за повишената тревожност като например ниските доходи, социалната изолация, преумората. Когато не са моментно състояние, а постоянно действащи и в съчетание с нездравословни модели на поведение, те стават фактор за хипертония и лошия й контрол.ijebdk rldkfl
07/19/2019 23:02:15

язък за професора арменец - много пъти се е е казвало ,че каквото и лекарство да дадеш то трябва да се дава 2 по 1 т средно - независимо от плазмената концетрация но според и придружаващите болести където се изисква някой път да се дава 1 път на ден но и с друго л-во което да се дава втори път . но принципът е 2 по 1 т само тогава ще има плавно подържане на кръвното и ефект от терапията с двоен или троен медикамент в 1 хапче . Това трябва да се затвърди и вече се прилага в Бургас

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *