; Откриха главната причина за стареенето | 24Zdrave.bg

Откриха главната причина за стареенето

8 юни 2019, 12:08  36496 Новини

Учени от университета на Маями установиха, че ключовите генетични програми за дълголетието функционират до средна възраст, съобщи Юрик алърт.

Била изследвана активността на гени в тъканни проби от хора на различна възраст. Ключова роля за появата на много болести след 60-годишна възраст играят ензимът mTOR, който е мишена на рапамицина у бозайниците, и производството на активни форми на кислород в митохондриите, предава БТА.

По мнението на екипа сложността на системата за регулиране на програмите за стареене у хората е далеч по-голяма, отколкото у другите видове. Това е свързано с човешкия геном, който е еволюирал, осигурявайки дълъг живот. Еволюцията обаче не е предвидила, че продължителността на живота ще надхвърли 50-60 г. Поради някаква причина редица възпрепятстващи стареенето молекулярни програми се изключват именно в този срок.

Ензимът mTOR регулира важни клетъчни процеси, включително растежа и деленето. Нарушаване на функциите му има при диабет, затлъстяване, депресия и някои видове рак.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *