“Лош” холестерол и хранене

29 май 2019, 02:30  16420 Домашен лекар

Кои храни е добре да избягваме?

Ако си мислите, че яйцата са в черния списък на храните, които повишават значително нивата на лошия холестерол, много се лъжете. Последните изследвания на учени от Колумбийския университет по хранене, недвусмислено доказват, че храните с високо съдържание на наситени мазнини са много по-опасни за холестерола от храните, богати на холестерол (яйцата например). Хората смятат, че яйцето е холестеролна бомба, но едно яйце съдържа 186 мг холестерол и само 1,6 грама наситени мазнини.

Проучвания показват, че нивото на холестерола зависи в по-голяма степен от приема на наситени мазнини - не толкова на приема на холестерол. Кои храни имат пряко отношение към увеличаване нивата на лошия холестерол в организма?

Пуйка

Пуйката съдържа големи количества наситени мазнини. Можете да замените телешкото месо с пуешки гърди, но внимавайте, защото дори гърдите са пълни с наситени мазнини.

Картофено пюре

Повечето картофени пюрета се приготвят с много масло, сметана или пълномаслено мляко, превръщайки картофите в калорийна и холестеролна заплаха. Решението е да си поръчате само печени картофи без мазнини и сметана, като изцяло се насладите на витамин А, съдържащ се в него.

Пица

Само едно парче пица съдържа 10 г обикновени мазнини и 4,4 г наситени мазнини. Ако обичате пица, избирайте такава с повече зеленчуци и фибри.

Богати на мазнини млечни продукти

Млечните продукти са богати на калций, протеини, витамини и минерали. Количеството мазнини зависи от това какъв процент обезмасленост ще пише на опаковката. Когато избирате мляко с 0% масленост, ще се възползвате от всички хранителни вещества без риск за нивото на холестерола. Ако обичате високомаслено сирене обаче, решението е в ограничаване на количествата.

Растителни храни

Палмовото и какаовото масло съдържат наситени мазнини. За да не се притеснявате за нивото на холестерола си, четете внимателно етикетите на продуктите и консумирайте в умерени количества. Шоколадът в големи количества също повишава нивото на лошия холестерол.

Топено масло

Топеното масло съдържа големи количества наситени мазнини. По-добре използвайте безопасния за сърцето зехтин или друга мазнина без маргарин или топено масло.

Пай и други сладки

Повечето пайове и сладкиши са приготвени с много масло, сметана, сирене и пълномаслено мляко. Ако не можете да се откажете от пайовете, взимайте си по-често плодов пай, като изяждате само вътрешността и оставите мазната част, пълна с наситени мазнини.

Пуканки

Едни средни пуканки съдържат около 60 грама наситени мазнини и около 1200 калории. Защо? Защото са пукани в мазнина, след което са заляти с още мазнина. Това ги прави едни от най-опасните храни за хора, които имат проблем с холестерола.

Ако все пак спирането на изброените храни не е по силите ви, можете да регулирате нивата на холестерола си с естествени и натурални източници като ленено масло, чесън, червен ориз и др. Те намаляват нивата на лошия холестерол и повишават тези на добрия, като не допускат натрупването на отлагания по стените на артериите в организма, което ги прави най-добрият ви приятел в борбата с холестерола. 



*       
* (Няма да бъде показвана)
* *