; Стигаме по болни от морбили САЩ, а населението у нас - 44 пъти по-малко (карта на шарката в България) | 24Zdrave.bg

Стигаме по болни от морбили САЩ, а населението у нас - 44 пъти по-малко (карта на шарката в България)

24 май 2019, 11:41 1  7184 Докторе, кажи

В 24 щата боледуват общо 880, в малка България - 726, и 2/3 от случаите у нас са в столицата и областта.

По-малко от 100 болни делят България от рекордния за 25 г. брой на заразени с морбили в САЩ, където населението е близо 44 пъти по-многобройно от българското.

Американските служби за контрол на инфекциите отчитат 880 деца и възрастни с тази шарка към 20 май. Напомнят, че това е най-голямата заболеваемост от 1994 г. насам. Случаите са неравномерно разпределени в 24 щата.

Към 22 май потвърдените случаи на морбили у нас са 726, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването.

Столицата и Софийска област имат най-голям “принос” (вижте картата на заразата по данните за потвърдените в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ случаи) с дял от над 2/3 от заболелите. В Благоевградска област, откъдето тръгна шарката, случаите затихват. Най-неприятното е, че два от взривовете - в Разлог и София, бяха генерирани в болнични условия.

Опитите за спиране на шарката засега не дават голям резултат, въпреки че при всички новорегистрирани случаи се извършват епидемиологични проучвания и контактните се профилактират.

Здравното министерство предупреди, че продължават проверките за установяване на пропуски в имунизациите сред посещаващи градини и училища деца и в пациентските листи на общопрактикуващите лекари. Обект на инспекции са и лечебните заведения, в които има болни от морбили, тъй като сред заразените тази година има и медицински кадри.

ЕТИКЕТИ: МОРБИЛИ


йодофобия
05/24/2019 23:50:15

На съвестта на чиновниците, които продължават да твърдят, че в България няма дефицит на йод, защото се произвежда и продава само йодирана сол. А дали децата до 18 г., бременните и кърмещи жени, и просто всеки отделен човек по този начин си набавят ежедневната доза на безопасен йод, необходим за дезинфекция и чистене на клетките, никой не се интересува.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *