Петър Димков-внук за кървясалите очи при диабетици

11 авг 2019, 01:00  7728 5000 въпроса за здравето

Средства при вътрешни кръвоизливи в очите на болни от диабет:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се пие едно от дадените по-долу средства:

1. По 50 мл настойка от карамфил на зърна 20 г в 1 л вода (преварена или дестилирана) кисне в запушено стъкло 10 дни. Тази настойка бързо сваля захарта.

2. По 1 с.л. смес от 1 с.л. лимонов сок, по 1 ч.л. зехтин и коняк и 1/2 ч.л. гликоза.

II. Десет минути след сместа или настойката (сутрин, обед и вечер) да се пие по 100 мл отвара от шипки - плод. Вземат се 30 шипки, счукани на каша, изсипват се в 600 мл кипяща вода и като клокне 3 пъти се снема от огъня. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

Забележка: За по-бързо намаляване на захарта всяка доза да се засилва с 1/4 ч. лъжичка ситно настъргано индийско орехче.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 100 мл отвара от равни количества:

Галега

Бяла черница

Цариче

От горната билкова смес се вземат 2 суп. лъжици, запарват се с 500 мл вряща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

IV. Допълнения:

1. Сутрин на закуска да се яде едно от дадените по-долу средства:

а) смес от ядките на 25 сурови фъстъка, ситно счукани, с 300 г кисело мляко, поръсени с 1/2-1 ч. лъжичка сода бикарбонат;

б) да се пие по 150-200 мл слабо алкохолна бира, в която от вечер е киснало парче от 20 г прясна хлебна мая. На сутринта се разбърква и се засилва с по 1 ч. лъжичка бирена мая и копривено брашно.

2. Преди обед и вечеря като предястие да се яде по една чинийка салата от кълновете на овеса (отгледани върху влажна кърпа).

3. След ядене да се взема по 1 суп. лъжица бъзов мармалад, приготвен без захар. След него да се пие по 30 мл настойка от: 10 стръка праз лук (бялата му част) заедно с коренчетата му, нарязани ситно и поставени в 2 л чисто натурално червено вино. Кисне 10 дни и се пие; или по 1 кафена чашка сок от сурови моркови и кисели ябълки по равни части.

4. Вместо вода да се пие отвара от корени на коприва (3 с.л. в 600 мл вода врят на тих огън 30 мин и веднага се прецежда).

5. Вечер преди лягане на главата да се поставя "шапка" от тънко хасе, ушита така, че да я покрива изцяло от веждите до раменете и слепите очи, напълнена първите две вечери със селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано, засилен с 10 с.л. диви кестени, настъргани с кората; или със смес от 9 с.л. кромид, ситно настърган и разбъркан с 3 с.л. готварска сол.

Следващите две вечери: с топла лапа 36С от 200 г ориз с 4 с.л. ленено семе, 4 с.л. захар и 20 сини сливи, смачкани без костилките. В 600 мл вода ври, за да стане гъста лапа като тесто. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Засегнатото око да се налага с торбичка от марля, напълнена с по 1 ч. лъжичка белтък от прясно яйце, твърдо сварено, ситно настъргано и поръсено с 1/4 ч. лъжичка пудра захар; или с пресен селски хлебен квас, засилен за всяко око с по 1-2 сини сливи, смачкани без костилките. Отгоре се слага памук и лек бинт и се държи до сутринта. Ако едното око е здраво, на него се слага само млечен компрес от 4 парчета марля, натопена в топло прясно мляко, и добре изстискани.

6. Сутрин да се направи солена баня на очите (20С - 1 мин) с разтвор от 30 г морска сол в 1 л преварена вода, като очите през цялото време са отворени и се гледа в солената вода. Същата баня на очите може да се прави и вечер.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *