Петър Димков-внук за запека

9 сеп 2019, 05:00  9672 5000 въпроса за здравето

А. Детски запек

Ходенето по голяма нужда при кърмачетата е толкова важно, колкото и храненето. За нормално се смята, ако бебето ходи 2-3 пъти дневно по нужда. Не е желателно то да се оставя да заспи със запечен стомах. Може да му се направи топла (39С) клизма с толумбичка, напълнена с вода; или да му се постави в задния проход на 3-4 см навътре глицеринова свещичка (от аптеката). Ако свещичката е много голяма, да се среже по дължината. При положение че първата свещичка не подейства, може да се постави втора. Преди поставянето й да се намаже с чист зехтин. След изхождането може да се постави коремен компрес от 1 бархетно парче, натопено в топъл чай от лайка (1 с.л. се запарва с 250 мл кипяща вода, стои захлупено 20 мин, след което се прецежда). Отгоре се поставя сухо парче и е желателно да се държи поне 2 часа.

Сутрин и вечер коремчето на бебето да се разтрива нежно от дясно на ляво (по посока на часовниковата стрелка).

I. Сутрин:

1. Ако кърмачето е до 6 месеца, да му се дава на гладен стомах по 1/4 ч.л. зехтин; или по 1/4 ч.л. бадемово масло от аптеката. Ако не го понася, да не се дава, а вместо него да се дава по 1/4 ч.л. прясно краве селска масло, разбъркано с малко мед.

2. 5-10 мин след едно от горните средства да се дава по 15-20 мл отвара от ечемик (2-3 ч.л. ечемик се вари в 100 мл вода 10-15 мин. Прецежда се веднага. След като изстине, се дава с биберон или лъжичка).

3. Много полезно е на кърмачетата по-големи от 4 месеца да им се дава между кърменията (храненето) 3 пъти на ден сок от моркови, подсладен с малко чист пчелен мед. Дава се 2 часа след хранене, 1 час след това, ако прояви глад, му се дава да суче, два часа след това пак сок от моркови и т.н.

Трябва да се внимава и да не се дава ту ечемичена вода, ту сок от моркови, защото разбърква стомахчето на детето и то получава много газове. Освен това може да се дава преди всяко кърмене (хранене) по 1 ч. лъжичка преварена или дестилирана вода.

Друго полезно и ефикасно средство за кърмачета над 4 месеца е непосредствено преди сучене да им се дава по 1-2 ч. лъжички сок от ошав от сини сливи (5 сухи сини сливи с 3 бучки захар се варят в 300 мл вода докато омекнат. След това се прецежда, без да се мачкат сливите).

4. За деца, по-големи от 1 година, които вече не сучат, освен казаното по-горе е много полезна и овесената отвара. Вземат се 2 с.л. очистен овес, поставят се в 500 мл вода, ври 15 мин и като изстине, се прецежда. От тази отвара се слага по 1 с.л. на 150 мл прясно варено мляко, подсладено с мед, и се дава сутрин на закуска. На всеки час като лекарство да се дава и по 1 ч. лъжичка хладка преварена вода, която също отстранява запека.

Диета: Когато от четвъртия месец нататък кърмачето започне да получава плодови и зеленчукови сокове, а след тях и плодови и зеленчукови каши и пюрета, ходенето по нужда в повечето случаи става нормално.

Ако майката кърми детето си, тя трябва да яде много сливи, круши, кайсии, тиква, спанак, моркови, много салати, направени с повече чист зехтин, за да не получава запек, който от нея може да се предаде на бебето.

Млякото на детето да се подслажда с чист пчелен мед. Два пъти дневно освен ечемичената отвара да се дава и по 20-30 мл овесена отвара, приготвена по начина, даден по-горе в плана.

Б. Запек при деца от 4 до 13 г.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема:

1. При обикновен запек: по 1 бучка захар с 3-5 капки (според възрастта) настойка от: босилек листенца, приготвена по следния начин: шише от 1/2 л се напълва до половина с листенца и се залива догоре с чист зехтин (не олио). Така приготвеното шише се оставя на слънце 20 дни или се поставя на водна баня да ври 30 мин. Престоява 24 часа и се прецежда.

2. При хроничен запек: по 1/2-1 ч. лъжичка (според възрастта) чист зехтин.

II. Десет минути след настойката (сутрин, обед и вечер) да се пие при обикновен и хроничен запек едно от дадените по-долу средства:

1. По 30-50 мл (според възрастта) запарка от розов лист. Взема се 1 с.л., запарва се с 200 мл кипяща вода, кисне захлупено 20 мин и се прецежда. Пие се подсладено с мед.

2. По 30-50 мл (според възрастта) запарка от житни трици. Взема се 1 с.л., запарва се с 200 мл кипяща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда. Пие се подсладено с мед.

III. Диета:

1. При първичен (обикновен) запек: млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци. Храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Може да се яде и обикновена храна, но без свинско, овнешко, говеждо и консервирани меса и риби. За предпочитане са по-леките меса (телешко, пиле, агне, прясна риба). Люто и пикантни подправки да не се употребяват.

Много е полезно сутрин на закуска да се пие по 100-150 мл прясно мляко, в което се е варило 1 парче праз лук (бялата му част) около 10 мин След това парчето се изважда, сокът му се изстисква в млякото, а самият праз се изхвърля. Млякото да се подслажда с мед и да се яде с леко препечен хляб.

На вечеря заедно с другата храна да се яде по 1 чаша кисело мляко с ядките от 2-3 ореха и компот от сини сливи или сушени круши. През лятото да се консумират повече сурови и добре узрели плодове (круши, сливи, кайсии и др.).

2. При хроничен запек: към горната диета да се добави следното: преди обед и вечеря като предястие да се яде по 1 чинийка салата от сурови настъргани земни ябълки (гулийки) или ряпа (настъргана 30 мин по-рано, за да не предизвиква уригвания); или 1 глава кромид лук, опечен като ябълка, но без захар и да се яде без хляб. На обед за предпочитане е за се ядат пресно сготвени топли, но не горещи храни и питиета: обезмаслено мляко, булгур, сварена коприва, лапад, сготвено кисело зеле и т.н. На вечеря - безмесна храна, както е казано по-горе.

IV. Вместо вода да се пие мътеница, цвик или отвара от жълт кантарион (1 с.л. се запарва с 300 мл кипяща вода, ври захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда). Пие се подсладена с мед.

V. Два часа след ядене(сутрин, обед и вечер) да се пие даденото в т. II. 1. или 2.

VI. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: при запек, дори и еднодневен да се прави клизма със 150-200 мл топла (37С) вода. На деца, на които няма възможнаст да се прави клизма, да им се дава непосредствено преди лягане да изяждат 1-2 сухи смокини, които от сутринта са киснали в чаша със 100-150 мл хладка вода. След това да се изпие част от водата или цялата (според възрастта).

Следва коремен компрес от 2 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка. Върху компреса да се постави вестник и вълнен пояс.

VII. Сутрин да се прави лек и сух масаж на сливиците, направен с двата палеца от под ушите до под брадата 10 пъти и в обратна посока също 10 пъти и след него сух масаж на целия корем с дясната длан от дясно на ляво 1-2 минути, последвана от фрикция с хладка вода на подмишниците и корема. Следва бързо, сухо изтриване на същите.

Неделя се почива от всичко.

В. Запек при възрастни

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема:

1. При първичен запек

а) по 1 бучка захар с 10 капки настойка от: босилек - листенца, приготвена по следния начин: Взема се шише от 1/2 л, напълва се до половината с листенца и се залива догоре (целия обем на шишето) с чист зехтин (не олио). Така приготвеното шише се оставя на слънце 20 дни или ври на водна баня 30 мин. Престоява 24 часа и се прецежда.

б) по 1 пълна ч.л. смес от препечени житни трици, разбъркани с равен обем мед, за да стане гъста каша.

2. При хроничен запек: по 1 супена лъжица чист зехтин. След като се постигне исканият ефект, дозата може да се намали наполовина.

II. Десет минути след едно от горните следства (сутрин, обед и вечер) да се пие едно от дадените по-долу средства:

а) по 100 мл запарка от розов цвят. Взема се 1 с.л., запарва се с 200 мл кипяща вода, кисне захлупено 20 мин и се прецежда. Пие се подсладено с мед.

б) по 100 мл запарка от житни трици. Взема се 1 суп. лъжица, запарва се с 200 мл кипяща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда. Пие се подсладено с мед.

III. Диета: диетата е същата както при децата. Желателно е люто, алкохол и цигари да не се употребяват. Много полезен при хроничния запек е кондензиран ошав от сини сливи (250 г сини сливи без костилките се варят в 1200 мл вода, докато се сварят, след това се прибавя още 1 л топла вода и на тих огън ври, докато остане 250 г ошав, прецежда се и се изпива). Да се яде черен тричав хляб.

IV. Вместо вода: ако дадените отварки не са достатъчни, да се пие отвара от: жълт кантарион и смрадлика по 50 г от всяка. От тази билкова смес се вземат 2 пълни с.л., добавят се 1 с.л. ленено семе и 1 ч.л. анасон - семе, запарва се с 600 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

V. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие една от отварите, дадени в т. II. 1. или 2.

VI. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: при нужда - топла (36С) клизма с 500 мл вода. Вместо клизмата може непосредствено преди заспиване да се взема по 1-2 с.л. зехтин или смес от: 500 г мед, 30 г майчин лист - шушулки (леко запечени и стрити на брашно) и 15 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото се утаява. Щом почне да се ходи редовно по нужда, вземането на сместа се намалява наполовина.

След това се прави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в обикновена хладка вода или чай от лайка. Отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. Държи се цяла нощ. При хроничен запек без кръвотечение следва парна баня на ануса върху дълбоко гърне, напълнено до половината с врящ чай от лайка с продължителност, докато има пара. След препотяването се прави кръстосан компрес от 4 парчета, натопени в топла отвара от бял равнец.

VII. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея напълно". Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от лек и сух масаж на целия корем с дясната длан от дясно на ляво за 3-5 минути. Следва фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване на същите места, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата. Същите се повтарят преди обед и вечеря.

Важни добавки:

1. За да не страдат от запек, както децата, така и възрастните трябва да се приучат редовно да спазват режима за ходене по нужда и това е най-добре да бъде сутрин след като се облекат, преди да се измият, защото режимът е изключително важен за здравето на всяко дете.

2. При страдащите от запек е много полезно 30 мин преди ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема като лекарство само по 1-2 с.л. студена вода (за деца по 1 ч. лъжичка). За възрастните е полезно сутрин след ставане да пият по 1 чаша студена вода със или без лъжичка мед.

3. Добро средство срещу запека са гимнастиките, разходките и физическата работа.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *