; Симптом - остра гръдна болка вляво | 24Zdrave.bg

Симптом - остра гръдна болка вляво

20 юли 2021, 09:39  9088 5000 въпроса за здравето

Острата болка в лявата страна на гърдите често означава инфаркт на миокарда. Болковият синдром се предизвиква от тахикардия, скъсване на мускул, внезапно умъртвяване на цели зони в сърдечния мускул поради липса на кислород, при запушване на коронарните съдове и др. Това нарушение на кръвоснабдяването може да се провокира от тромби и емболи, първите са твърди частици, съставени от отпадни материали на системата за кръвосъсирване, а вторите обикновено са капчици мазнина или въздушни мехурчета. Друга причина за блокиране на потока на кръвта в съдовете е стесняването на диаметъра им поради натрупване на липидни плаки по стените им. Това е прекият ефект от атеросклерозата.

Болката може да се усети само вляво, но може и да "пътува" към ръцете, рамото, врата, зъбите, челюстта, корема и гърба. По интензивност тя е умерена или твърде силна. Изживява се като стискане, тежест, обръч около гърдите, сякаш тежък камък е поставен върху тях. Трябва да се отбележи, че има и нетипични инфаркти, засягащи основата и задната стена на сърцето. При тях болката прилича на парене и/или гадене от лошо храносмилане.

Други симптоми на инфаркт освен острата болка вляво в гърдите са задух, гадене или повръщане, тревожност и кашлица. Изпотяването може да е значително. Ето някои от най-важните предразполагащи фактори за появата на инфаркта.

Наследствени фактори

Ако в рода си имате кръвни роднини, които са прекарали инфаркт, то вие сте изложени на по-голям риск, отколкото хората, които нямат в родословието си подобни заболявания. Генетиката на инфаркта е изключително сложна. Няма отделен ген, който да предразполага към такъв сериозен медицински проблем. По-скоро много наследствени фактори се съчетават по разнообразни начини, за да определят една или друга брънка от патофизиологията на хроничната исхемична болест на сърцето.

Мъжки пол

Не е ясно защо, но мъжете са по-сериозно застрашени от инфаркт. Вероятно една от причините е, че женският полов хормон, естроген играе защитна роля и повлиява положително липидния метаболизъм и профил на организма. Наред с това регулацията на кръвното налягане изглежда по-лесна при жените.

Диабет

При захарната болест се създават условия за ускоряване на атеросклерозата. Стените на кръвоносните съдове се удебеляват и по други механизми, свързани със заболяването. Това прави проблемно кръвоснабдяването не само на сърцето, но и на крайниците. Лечението на диабета може да забави този процес и косвено да намали опасността от инфаркт.

Хипертония

Високото кръвно е ключов фактор, който заедно с останалите изброени по-горе може в значителна степен да допринесе за появата на инфаркта. Затова е изключително важно да лекуваме хипертонията си. Това означава обаче постоянство и отговорно поведение. Самото приемане на хапчета не ни прави неуязвими спрямо останалите вредни фактори. Наред с лекарствата, редовните изследвания и прегледи при кардиолога трябва да свършим и нашата част. А тя се състои в намаляване на излишното тегло, разумно увеличаване на движението, ограничаване на мазнините в храната, понижаване на LDL (лошия холестерол), по възможност повишаване на HDL (добрия холестерол). Това може да стане със специални медикаменти. Вече има подобни начини за справяне и с пушенето.

Напредване на възрастта

Каквото и да си говорим, износването на тялото ни и всички негови органи създава условия някои от тях "да дадат дефекти". Напредналата възраст предразполага към инфаркт и това е статистически доказан факт. Мъжете на възраст над 45-50 г., а жените над 50-55 г. трябва да започнат да внимават повече. Това означава по-често да ходят на контролни прегледи.

Лечението на инфаркта е възможно. Зависи от навременната спешна намеса на професионалистите. Важно е при подобна ситуация човекът да не бъде местен излишно. Това може да предизвика усложнения след получаването на инфаркта. Едно от тях е образуването на тромб и запушването на нов съд - в сърцето или в мозъка, т.е. нов инфаркт или инсулт.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *