; Петър Димков за подуването на черния дроб | 24Zdrave.bg

Петър Димков за подуването на черния дроб

6 окт 2019, 03:30  11744 5000 въпроса за здравето

Причини. Това състояние настъпва най-често при сърдечни заболявания вследствие на усилен прилив на кръв към черния дроб или на задържане на отлива на кръвта от неговите кръвоносни съдове. Прилив на кръв се наблюдава при акта на храносмилане. Когато това нормално препълване с кръв на черния дроб е често и продължително вследствие на много или извънредно обилно хранене, постепенно настъпва болезнено състояние. Задържане на кръв в черния дроб може също да е и от злоупотреба със спиртни напитки, спиране на месечните кръвотечения у жените, отравяне с олово и фосфор или заразни болести и др.

Признаци. Болният усеща тежест и тъпа болка от дясната страна под ребрата, и то повече след ядене или при ходене. Болката се увеличава при натиск и на човек му се струва, че дрехите го стягат и не му дават да диша. То е защото черният дроб се увеличава. Понякога се явяват жълтеница, разстройство в храносмилането и треска.O

Предсказание. Приливът на кръв в черния дроб сам по себе си скоро оздравява, но когато е следствие на сърдечно заболяване (порок на сърцето), състоянието е по-тежко.

Предпазване. За предпазване се изискват упражнения, дълбоко дишане и природосъобразна (млечно-растителна) храна с повече плодове, зеленчуци и салати. Който страда от болести на сърцето или на белия дроб, да се пази от настинка и умора.

Лечение. Трябва да се търси и лекува причината, която е предизвикала болестта. Лечението е общо за засилване на организма. За целта на болния да се направят 1-2 вечери поред топли клизми (37рС) най-добре с чай от лайка. След това винаги при запек обикновена клизма с 500 г топла вода. В по-леки случаи, когато приливът l черния дроб само досажда на болния, достатъчно е да му се постави сутрин, обед и вечер за 1 час топло шише (тухли) на корема, съчетано със студени компреси на сърцето. В по-тежки случаи, когато приливът в черния дроб много досажда на болния, да му се прави всяка сутрин или парен компрес за 20-30 мин с попарена трина или с горещ сварен ечемик. Следва коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или вода, съчетан едновременно със студен компрес на сърцето (държат се 2-3 часа), или пък гореща коремна баня (39р-42р С за 15-30 мин) с отварка от трина.

На обяд преди ядене при желание може да се повтори същото, както сутринта, а вечер преди лягане през вечер - парен компрес на корема, последван от коремен компрес, както на обяд (държи се цяла нощ). Ако болният страда от болно сърце, през вечер да му се прави казаното за първия ден, а ако не страда от сърце, да прави парна баня на краката, последвана от "сухо увиване" за по-силно изпотяване. А след препотяването - от същия коремен компрес, засилен с топло шише (тухла) в областта на черния дроб.

Помежду компресите и баните добре е болният да си държи топло шише (тухла) на черния дроб. От голяма полза са и дълбоките дишания с бавни издишвания. Да се правят сутрин, обед и вечер по 10-15 преди ядене и преди лягане. Полезно е и ходенето в топло време с боси крака.

Вътрешно. Всяка сутрин на гладно болният да изпива 1 чаша мляко, сварено с мед: 1/2 л мляко се разбърква с 1/2 кг мед, сместа се изсипва в гърненце, след това се замазва капакът му с тесто и се оставя на слаб огън да ври цяла нощ. След изпиването на млякото с меда да се изпива пак на гладно и по чаша отварка от ечемик с кромид лук: 1 кг ечемик и 1 кг лук се варят в 4 л вода, докато останат 2 л. Прецежда се и се пие. 10-15 мин след изпиване на отварката се изпива, пак на гладно, една кафена чашка сок от ряпа (по-добре черна): ряпата се настъргва и се изстисква 1/2 час преди да се изпие, за да не дава газове и оригвания.

На обяд и вечеря преди ядене да се взема и по една винена чашка от следните отварки: а) отварка от хмел - 12 г шишарки от хмел се варят в 1 л вода, докато остане половин литър. Действа болкоуспокояващо и добре действа на нервната система; б)отварка от бяла метла, див морков и хмел - по 10 г от всяка се варят в половин литър вода, докато остане наполовина, прецежда се и се пие студено сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка.

Водолечението с дестилирана вода също е полезно. От голяма полза също е болният в продължение на първите 15 дни от лечението да взема обед и вечер (10 мин след избраната отвара) по 1-2 с.л. чист зехтин с 5-10 капки лимон.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове, праскови, кайсии, ягоди, лимони, портокали, ябълки, орехи, лешници, пуканки от царевица, зеленчуци, салати и черен хляб от трици. Да се пие повече айрян и плодови сокове.

Забранява се употребата на алкохол, кафе, какао, пържен хляб с яйца, много топли и студени напитки.

Много важно е през деня да се яде по-често, и то в определени часове. Хлябът да е добре препечен и от всякакъв вид. Жаждата да се уталожва с отварка от жълта тинтява: 1 ч.л. корени в 400 г вода се вари, докато остане половината - пие се сутрин, обед и вечер след ядене по 1 кафена чашка; или пък отвара от зайча стъпка.

Гроздолечението в случая е много полезно.

Самовнушение. Да се практикува с общата формула "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става".*       
* (Няма да бъде показвана)
* *