; Може ли с хормони да се увеличи бюст на 13-годишна? | 24Zdrave.bg

Може ли с хормони да се увеличи бюст на 13-годишна?

30 юли 2021, 02:06 2  7604 5000 въпроса за здравето

Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Пубертетът (от латинското pubescere, което значи "покрит с косми") е термин, с който се означава преходният период между детството и зрялата възраст. Според някои това е появата на първата менструация, или възрастта, от която индивидът е способен на репродукция.

Всъщност появата на окосмяване над срамната кост като първи признак на пубертета или първата менструация, която е по-скоро синоним на нубилитет (от латински nubilis е възрастта да бъдеш омъжена), са белези на един процес, който се развива между 10-ата и 17-ата година, според други - между 8-ата и 18-ата (средно между 10-ата и 11-ата година), и трае 5-6 години.

Критичното тегло, при което започва началото на пубертета, е около 47 кг. Промените са функция на неврохормонален механизъм. Под влияние на хипоталамична команда хипофизата започва да отделя фоликулостимулиращ хормон. Той стимулира зреенето в яйчника, който отделя естрогени и малки количества андрогени. Естрогените водят до появата на вторични полови белези. Те стартират нарастването на маточната лигавица и появата на менархе (първата менструация). Секрецията на андрогени стимулира появата на полово окосмяване. В този период женският организъм претърпява четири промени:

- съзряване на половите органи;

- поява на вторични полови белези (окосмяване и развитие на млечните жлези);

- нарастване на ръст и тегло, което включва и стимулиране на хрущялите и костите (по костната възраст може да се съди за развитието на пубертета);

- психо-сексуално съзряване.

Развитието на млечните жлези започва към 10-11 г. и завърша на средна възраст 15 г. (от 11,8 до 18,8). То е тясно свързано със стадия на пубертета, но зависи от индивидуални особености. За да се разреши въпросът дали има забавен пубертет, или развитието на девойката отговаря на възрастта 13 г., е необходима комплексна оценка от гинеколог.

В конкретния случай - на 13 години - най-вероятно е нужно търпение и без външни намеси (лекарства и други) очакваният резултат ще дойде по естествен път.И защо ? е голям бюст?
07/30/2021 15:25:38

Тази като японките: генетично имат по-малък бюст (и по-производителен). И поради по-малката маса и обем, по-малко страдат от рак на гърдата. Около 3 пъти по-малко. Имат по-малко кисти при кърмене и стареене. Но поради чисто холивудски причини и криво разбрана цивилизация си мислят че мъжете повече ги привличат огромни цици.. Та правят какво ли не за да си докарат проблеми и провиснали гърди на средна възраст. Ако се приемат естрогени е същото, както при мъжете, които приемат тестостерон и постигат много мускул, малка пишка и тестиси които не са функционални.

Афродизиак
08/01/2021 20:24:41

Чух че ковид ваксините увеличават неимоверно бюстове и пениси. До такива размери, че притежателите им чак не могат да ги носят и използват…

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *