; Какво е гастро-кардиален синдром на Рьомхелд? | 24Zdrave.bg

Какво е гастро-кардиален синдром на Рьомхелд?

3 ное 2019, 03:00  17164 5000 въпроса за здравето

Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Гастро-кардиалният синдром на Ръомхелд се проявява с чувство на тежест и болки в сърдечната област, които могат да се разпространят към лявото рамо. Причината за него са стомашно-чревните заболявания, при които се образува голям въздушен мехур или се препълва стомахът след хранене. Пълният стомах повдига диафрагмата и дразни рефлекторно нерва, наречен вагус. Сърдечната дейност се забавя и се намалява кръвоснабдяването на сърцето. Среща се най-вече при ниски и пълни хора и при такива, които редовно преяждат.

Диагнозата на синдрома се затруднява, защото след нахранване може да се получи стенокардна болка при сърдечно болни от исхемична болест. Затова при болки в гърдите пациентът трябва да се обърне за помощ към кардиолог, да му се направи функционално изследване, най-вече стрес тест, и да се определи наличието или липсата на сърдечно страдание.

Ако изследванията са добри, трябва да се консултирате с гастроентеролог. Той ще установи чрез ендоскопско изследване имате ли гастрит, рефлукс или други водещи до лошо функциониране на стомаха болести. Според измененията се назначават необходимите лекарства и диета.

Най-важното е да се знае, че оплакванията намаляват рязко, ако се избягват подправки, мазни храни, бобови и други, образуващи газове в стомаха. Трябва да се храните редовно, по-често и по малко, без да преяждате, да не ядете след 18 часа. Понякога могат да се използват лекарства, съдържащи беладона.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *