; Пия много лекарства за сърцебиене, защо не ми помагат? | 24Zdrave.bg

Пия много лекарства за сърцебиене, защо не ми помагат?

8 окт 2019, 12:25  11648 5000 въпроса за здравето

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Сърцебиенето и световъртежът са чести симптоми на много и различни заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система. Те могат да се проявят като реакция на организма и при други заболявания например анемия, тиреотоксикоза и др.

По тази причина от изключително значение за правилното и успешно лечение е подробното изследване и задълбоченият анализ на механизмите, по които се развиват симптомите и ефекта от досегашното лечение. За предпочитане е диагностичното уточняване да се извършва от специалист кардиолог и при необходимост от други специалисти. Препоръчва се динамично и продължително наблдение на кръвното налягане и пулса. За по-задълбочена информация на денонощните колебания на тези показатели, както и за косвени данни за психоемоционалното състояние, подходящо изследване е холтерът. За точното определяне на наличието на стенокардия и етапа на развитието й от голямо значение е провеждането на стрес тест. Той ще покаже и реакцията на кръвното налягане и пулса при натоварване. Естествено, че ако няма съществени изменения при тези изследвания, трябва диагностиката да продължи в друга посока.

От собствен опит мога да кажа, че при такива случаи много често лекарствата, които са правилно подбрани, могат да не бъдат възприети адекватно от отделния организъм или да проявят своите странични действия. Затова лечението трябва да бъде търпеливо подбрано от лекуващия лекар до постигане на желания ефект. В конкретния случай е много вероятно да не е постигнат пълен ефект в лечението на хипертонията и трябва да се прецени достатъчно ли е коригиран начинът на движение и диета. Не на последно място е преценката за продължително приемане на успокоителни или сънотворни лекарства.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *