Учени разработиха нов метод за израстване на жива кост от ребро

25 мар 2019, 01:13  2864 Новини

Учени разработиха метод за израстване на жива кост, използвайки ребро и създаден с триизмерен принтер калъп в рамките на изследване с животни, съобщи ЮПИ.

Технологията е изпробвана върху овца. Специалистите създали правоъгълън "дефект" в челюстта на животното. След това напечатали с триизмерен принтер имплантируем калъп и уплътнителна вложка, направени от костен цимент. Калъпът бил захванат за ребро на животното, където останал 9 седмици. За това време стволови клетки и кръвоносни съдове от реброто израсли в калъпа, създавайки нова кост, която съвпада с "дефекта" в челюстта. След като била поставена на мястото на "дефекта", новата кост сраснала с челюстта. Впоследствие върху новата кост израснала мека тъкан, обясни БТА.

"Иновацията в изследването е свързана с използването на създаден с триизмерен принтер калъп, за да израсне кост в друга част на тялото, докато се коригира дефект, за да може там да израсне нова тъкан", заяви ръководителят на екипа Антониос Микос от университета Райс в Хюстън.

Учените са на мнение, че технологията може да замени сегашните методи, при които се използват присадки на костни тъкани, израсли на различни места в тялото на пациента, като долната част на крака, таза и рамото.

"Използвахме ребра, защото достъпът до тях е лесен и защото те са богат източник на стволови клетки и кръвоносни съдове", поясни Микос.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".*       
* (Няма да бъде показвана)
* *