Установиха причината за внезапната смърт по време на сън

23 мар 2019, 02:04  21932 Новини

Учени от университета на Айова заключиха, че неспособността на човек да се събуди, когато е с повишено ниво на въглеродния диоксид в кръвта си, може да е причината на синдрома на внезапната детска смърт и за синдрома на внезапната смърт при епилепсия, съобщи сайтът MedicalXpress.

Човек се събужда, ако по време на сън дихателните му пътища са закрити, например с одеяло. Неправилното функциониране на серотониновите рецептори в средния мозък обаче може да възпрепятства този рефлекс, предаде БТА.

Аутопсии на умрели от синдрома на внезапната смърт показали, че в мозъците им е нарушено функционирането на серотониновите рецептори. Според медиците има неоткрит досега път, чрез който тези рецептори на участващите в дишането неврони реагират към повишеното ниво на въглеродния диоксид в кръвта.

Серотонинът е невромедиатор, който осигурява взаимодействието между невроните. Той отговаря за регулирането на физиологични процеси в организма, включително на храносмилането, за усещането за радост и удовлетворение.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *