Български учен печели световна награда

7 мар 2019, 07:35 4  99604 Новини

Българският учен д-р Владимир Кефалов бе удостоен днес в Ню Йорк с престижната Бреслерова награда за 2019 г. за големите му заслуги в изучаването на човешкото зрение.

В съобщението на организацията, обявила лауреата, се казва, че д-р Кефалов е най-големият познавач на човешката ретина в света. Неговите изследвания за дисфункцията и дегенерацията на фоторецепторите в окото, възприемането на цветовете и нощното виждане са огромен принос в развитието на офталмологията. Най-важни са откритията му за конусите и пръчиците в ретината и тяхната чувствителност към родопсин и йодопсин.

Д-р Кефалов е автор на 65 научни статии през последните 10 г., публикувани в най-авторитетни издания като "Нейчър", "Кърънт байолъджи" и др.

Той работи в собствена лаборатория във Вашингтонския университет от 2005 г., където преподава. Докторант е на университета "Джонс Хопкинс", а преди това е учил в Бостън. Кефалов има и научна степен по физика на твърдото тяло от Софийския университет.

"Д-р Кефалов е звезда в областта на изследванията на зрението. Научната му кариера е блестяща. Има впечатляваща способност да поставя фундаментални въпроси за физиологията на ретината и да им дава отговори", се казва в съобщението.

Бреслеровата награда е най-престижното отличие в областта на офталмологията. Присъжда се годишно от 2001 г. и възлиза на 54 000 долара, осигурени в завещанието на покойния Алфред Бреслер.Петков
03/09/2019 11:41:01

"Д-р Кефалов има и научна степен по физика на твърдото тяло от Софийския университет." Обърнете внимание и на българската "закваска"! А трябва да сме благодарни на САЩ, че са дали условията и възможността за блестящата реализация на големия талант, с който да се гордеем.

Liliya Nikolova
03/09/2019 20:03:46

Интересно ми е как д-р Кефалов се е сдобил със собствена изследователска лаборатория?Това не е никак евтино...Сбъдната "Американска мечта" ли е?Моля за повече биографични данни...

Петко Петков
03/10/2019 18:32:21

Браво на Владо! Той беше мой студент в началото на 90-те, и още тогава с е отличаваше с интелекта си и с интереса си към науката. През 2004 го посрещнахме в Мейн, където кандидатстваше за работа в нашата лаборатория. Накрая той избра мястото, където работи сега, и много се радвам на успехите му

Петко Петков
03/10/2019 18:34:49

Трябва да поясня, че аз не съм “Петков” от първия постинг, просто съвпадение на имената.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *