Имунизират срещу грип безплатно хората над 65 г.

20 сеп 2018, 10:46 4  9080 Докторе, кажи

Програмата на правителството

тръгва от догодина - ваксината

няма да е задължителна, а

препоръчителна.

l 2 нови грипни щама -

“Сингапур” и “Колорадо”,

се очакват през идващата зима.

Във ваксините за идващия грипен сезон са включени два нови щама - “Сингапур” и “Колорадо”, защото се очаква те да циркулират наред с познатите от последните сезони “Мичиган” и “Пукет”. Това съобщи на кръгла маса в парламента проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Пред участниците във форума, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина и под патронажа на Комисията по здравеопазването, тя обясни, че

42 на сто от

боледувалите

от грип миналата

зима са били

хора над 65 г.,

а те са и най-рисковата група за усложения, които са потенциално фатални. И въпреки призивите на експертите за масови имунизации, какавато е препоръката на Световната здравна организация, у нас се ваксинират между 2,17 и 2,65 на 100 души.

Тези по-малко от 3 процента ни нареждат сред държавите с най-ниска ваксинопрофилактика, изтъкнаха епидемиолозите. Те смятат, че това е основната причина за много усложнения, сред които са тежките пневмонии.

По препоръка на експертите очакваната от години национална програма за реимбурсирана ваксинопрофилактика за хората на 65 и повече години е напълно готова и има разбиране за нейното стартиране, каза зам.-председателят на парламентарната здравна комисия доц. Лъчезар Иванов. Очаква се тя да се обсъжда от депутатите заедно с бюджетите на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса. “Програмата ще влезе в сила от следващата година. Тя няма да е задължителна, но на възрастните хора, които са предразположени към заболявания и са с тежки хронични заболявания, ще им бъде препоръчана”, уточни Иванов.

За 100 години човечеството 5 пъти става жертва на пандемии от грип, от които най-тежката е през 1918 г., когато т.нар.

Испански грип

поваля 500 млн.,

а 50 милиона

от тях умират,

в България -

около 35 хиляди,

каза д-р Валери Цеков, председател на сдружението по иновативна медицина. Той цитира проучване, според което реалните числа за смъртните случаи от грип и усложненията му всяка година са към 15 пъти по-високи от лабораторно потвърдените.

До 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, предимно с придружаващи хронични заболявания. Данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и Европейската комисия показват, че

грипът може

да убие повече

хора отколкото

катастрофите

Той е отговорен за до 70 000 смъртни случая годишно в страните от Европейския съюз.

Ваксините не предпазват 100 процента, но дори имунизиран човек да се разболее, той преодолява сезонната инфекция по-лесно и не развива усложнения, казаха експертите. Според тях всяка година боледуват между 5 и 10 процента от хората над 18 г. и 20-30 процента от децата, които за първи път се срещат с вирусите.

НЦЗПБ не само установява вида на циркулиращите грипни причинители, но и мониторира чувствителността им към антивирусните препарати.

200 души от екипа на НЦЗПБ от октомври до април имат ангажименти за изследванията, потвърждаването на щамовете и мониторинга.

“Благодарение на политическата подкрепа имаме възможност да установим точно специфичните щамове и да предупредим здравната система за възможния ход на епидемията, да дадем съвет кога училищата да дадат ваканция, за да не се разраства епидемията, да ограничим детските консултации и свижданията в болниците и така да спасяваме живот, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и национален консултант по микробиология.

Докато обсъждаме програмите за обществено здраве и лична защита от грип, се получи съобщение от центъра за контрол на заболяванията в нашия регион, че референтната ни лаборатория ще получи нов апарат с възможности за най-високо ниво на диагностика, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Най-сигурният начин човек да се предпазва е да се ваксинира, но при заболяване никога

лечението

не започва с

антибиотик

- този клас лекарства са безсилни срещу вируси, те влизат в терапията само при бактериално усложнение.

Само в областните градове в България всяка година възникват средно 1, 4 до 1,6 млн. случая на респираторни заболявания и грип и те стават причина за от 10 до 30% от всички болнични, пресметна проф. Корсун. Тя обясни, че

имунизациите

намаляват

с 57% лекуваните

от грип в болница

хора над 50 г.

и със 74% постъпващите в интензивни отделения деца, както и с 52 и 79% съответно броя на хоспитализациите на хора с хронични белодробни заболявания и диабет. Не на последно място при масово ваксиниране срещу грип се създава колективен имунитет и се ограничават епидемиите и усложненията, напомни проф. Корсун.

ЕТИКЕТИ: ГРИП
Даниел
09/20/2018 16:22:02

Хора, не се ваксинирайте, това са отрови за организма

Милков
09/20/2018 23:14:35

„Скъпа“ Любомира, научи се да пишеш правилно- ще имунизират и то от догодини хорана над 65 години!!!!! Не подвеждай хората, или така ти е по-лесно!

andris
09/22/2018 04:52:02

Индустриална и земеделска инвестиционна финансова служба. Ние сме банка, чиято цел е да помогнем на селскостопанските и агро-промишлени фермери да увеличат оборота си. Ние предлагаме заемни услуги, насочени към инвестиране в тяхната активност с много благоприятни и изгодни условия. Нашите оферти са на разположение в размер на 10 000 евро до максимална сума от 800 000 евро за по-големи проекти с лихва за погасяване от 3%, а не години.   за повече информация се свържете с обслужването на клиентите на банката в Тихоокеанския басейн. имейл: info@bank-pacific.com

manolov
09/28/2018 16:49:58

надеждна оферта за заем за селскостопански и промишлени инвестиции. Ние сме финансова институция, която предоставя заемни и инвестиционни услуги за всеки, който се нуждае. Ние предлагаме инвестиционни услуги в земеделския и индустриалния сектор, за да предоставим по-благоприятна подкрепа на земеделския производител. офертата е валидна от сума от 15 000 евро до сума от 500 000 евро. За цялата информация относно условията и формалностите се свържете с нашите агенти онлайн по имейл. Email: mocan.laurita@mail.ru

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *