Хванаха цаката на дебелеенето

4 юли 2018, 07:30 5  61420 Новини

Лекарството срещу затлъстяване вече е само на една инжекция растояние, след като учени от САЩ откриха коя брънка във веригата на ДНК кара човешкото тяло да изгаря натрупаните мазнини.

Макар че главни виновници за дебелеенето са лакомията и мързелът, учените вече смятат, че от гените зависи дали телесните мазнини ще се трупат в запас или ще се използват за енергия.

Дебелите хора имат мутирал ген FTO, наричан "ген на затлъстяването". Но екип от Харвард и от Масачузетския технологичен институт (МТИ) откри, че този ген включва два други, които блокират термогенезата - изгарянето на телесните мазнини.

Нещо повече - те доказаха, че е възможно и трите гена да бъдат изключени чрез инжектиране на белтъка Cas9. Той се закачва за дефектния отрязък от ДНК и го "поправя". Така дебелеенето не само се предотвратява, но и ще се лекува, без да е нужно дебелите хора да избягват мазните храни.

"С генно моделиране можем да накараме тялото да превключи от режим на трупане на тлъстини към режим на изгарянето им", пише д-р Манолис Келис от МТИ в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Днес около 25% от европейците са затлъстели, а преди 50 г. са били под 3%. Прогнозата за 2030 г. е всеки трети да бъде тлъст, а за 2050 г. - всеки втори. Затлъстяването разболява от диабет, сърдечни болести и някои видове рак.

Екипът открил, че при европейците с мутирал FTO е подменена една буква от кода на ДНК. Тази подмяна кара гените IRX3 и IRX5 да се активират тогава, когато трябва да са изключени. За тях се знае, че са активни в периоди на глад с цел да се пестят телесни мазнини.

mephisto
07/04/2018 12:14:43

Пропуснахте да поясните, че мутиралият ген е резултат от вредните е-та, тъпкани в храните за хубав вид, вкус, цвят и трайност. Какъв е смисълът този ген да се "поправя" , след като ще бъде отново увреден само със следващата хапка "вкуснотийки" от веригите за хранене. Или.... постоянно ще ходим с набучени игли и спринцовки , до момента, когато най-сетне отровните добавки в храните ще бъдат ЗАБРАНЕНИ!!!

emo
07/04/2018 17:48:11

знанието е сила ....браво

Рагит
07/05/2018 10:16:45

Mephisto, пропуснали са да го кажат, защото е глупост.

фифи
07/06/2018 05:59:45

Много им е лесно да се оправдават с лакомията и мързела!! След като ядеш боклуците, продавани като храна в Лидъл, Кауфланд, Била, Фантастико и тям подобни супермаркети, няма как да не си дебел!! Дори животни хранени с такива "храни" стават на плондери и дори развиват тумори! Да не говорим за принудителното обездвижване на хората поради все по-често налагащата им се по цял ден работа на компютър! При тази неестествена работа активно работи само мозъкът! А нервната система на човека за разлика от мускулите приема само захар като храна! Тоест нещо сладко, при това съдържащо захар а не изкуствени подсладители!!

Васил Петров
07/06/2018 06:20:52

"...дебелеенето ще се лекува без да е нужно дебелите хора да избягват мазните храни"?!? Глупости на търкалета!! Човек не дебелее от ядене на мазни храни, а на сладки и тестени такива!! Сланините се трупат именно от богатата на въглехидрати храна!! А при диабетно болните - и от протеини, които болният организъм трансформира във въглехидрати, тъй като не може да усвои последните!

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *