Ротавирус докарва тежка инфекция с диария

19 юни 2015, 03:06  29704 Докторе, кажи

По-често мийте ръцете, особено на децата, съветват лекари

Увеличават се случаите на ротавирусни инфекции, които протичат с тежки стомашно-чревни разстройства, става ясно от седмичния епидемиологичен бюлетин на здравното министерство.

Доказаните ротавирусни инфекции за последната седмица са 23 срещу 15 за предходната.

Точната диагностика се дължи на изследванията с тестове, които се правят в детските отделения на болниците, обясниха от МЗ.

Инфекциите засягат главно децата, като протичат по-тежко при по-малките. Започват със силна диария, висока температура над 38 градуса и отпадналост. Диарията и температурата причиняват много бързо обезводняване, предупреждават инфекционисти. Затова при такива симптоми най-добре е детето да се заведе в инфекциозно отделение, където да поставят диагноза и да преценят нужна ли е хоспитализация. Болничното лечение е със средства за възстановяване на водно-електролитния баланс.

Ротавирусите се разпространяват чрез замърсени повърхности и храни. Най-важната предпазна мярка е добрата хигиена - ръцете трябва да се мият много често, съветват лекари.

Увеличение има и при вирусните хепатити - случаите са 33 , двойно повече спрямо миналата седмица, сочи още епидемиологичният бюлетин. Появата им в този сезон е необичайна, коментираха епидемиолози. (24часа)

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *