Имунните системи на хората, които живеят заедно, започват да си приличат

19 фев 2016, 07:12 1  30504 Новини

Когато живеем с някого, започваме да споделяме едни и същи режим на сън и хранителни навици. Оказва се, че и имунните ни системи заприличват една на друга, съобщава New Scientist.

Имунната система на всеки човек е уникална според броя и вида на имунните клетки и състоянията им на активност. Тези разлики обясняват защо един и същи грипен вирус може да разболее някого за един следобед, а друг да повали в продължение на дни.

Адриан Листон от Института VIB в Гент, Белгия, и колегите му са изследвали кръвни проби от 670 здрави доброволци на възраст между 2 и 86 години. Екипът е определил броя на имунните клетки при 54 различни състояния на активност за всеки участник. Учените са анализирали допълнителни проби от една четвърт от доброволците за период от шест месеца.

Изследователите са установили, че имунните профили са забележително стабилни и след активизиране се връщат към основното си състояние. Наред с това Листон е забелязал интересна зависимост - имунните системи на живеещи заедно хора са удивително подобни една на друга. “Наблюдава се 50 намаление на вариациите, което е изключително силен ефект,” казва Листон. “Това е по-голям ефект от ефекта на 40 години на остаряване,” добавя той.

Хората, живеещи заедно обикновено възприемат сходни начин на живот и диета. Партньорът на въздържател, например, е склонен да консумира по-малко алкохол. Вероятно в известна степен споделената околна среда също е причина за уеднаквяването на имунните системи, посочва Листон.

Трудно е да се каже, дали имунната конвергенция има положителен ефект върху здравето. Някои промени биха могли да ни направят по-податливи към вируси, но други биха могли да засилят защитата ни.

Buffie
03/10/2017 09:27:03

Ya learn sohmteing new everyday. It's true I guess!

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *