; Първите симптоми на Ковид-19 зависят от възрастта и пола | 24Zdrave.bg

Първите симптоми на Ковид-19 зависят от възрастта и пола

3 авг 2021, 12:21 2  8976 Новини

Първите симптоми при заразените с новия коронавирус зависят от възрастта и пола, сочат данни от британско проучване, цитирани от "Медикъл Експрес".

Британски учени, работещи под ръководството на лондонския Кингс колидж, изследват 18 симптома, които са типични при заболелите от Ковид-19. Сред тях са загубата на обоняние, болка в гърдите, корема или в мускулите, упорита кашлица, предава БТА.

Изследователите установяват, че в началната фаза на заболяването симптомите при по-младите хора (между 16 и 59 г.) и при тези на възраст над 60 години са различни, както при мъжете, така и при жените.

Загубата на обоняние не е често срещана при хората на и над 60-годишна възраст, но пък те страдат от диария в началото на инфекцията. Повишената температура, която е сред най-честите първи симптоми на Ковид-19, също не е обичайна при заразените от тази възрастова група.

Мъжете, болни от новия коронавирус, съобщават за недостиг на въздух, умора, висока температура. При жените инфекцията започва със загуба на обоняние, болка в гърдите и упорита кашлица.

"Важно е хората да знаят, че първите симптоми са широкообхватни и могат да изглеждат различно при всеки член на семейство", казва водещият автор Клер Стивс.

Британските учени извършват проучването в периода между април и октомври м.г. Те проследяват симптоми, докладвани от болни в специално мобилно приложение.

Заключенията са публикувани в изданието "Лансет диджитал хелт".Страх и власт
08/03/2021 22:12:16

Страхувайте се овце, ние управляваме и захранваме страховете ви – това е неизменното послание на пландемията! С две думи тази конкретно статия ни внушава че широк спектър от вирусни и бактериални инфекции се приравняват вече на ковид. Това ни се пробутва още от начлото на пландемията.

Ясно, утре симптома ще е ухапване от комар
08/04/2021 10:46:26

Многолик е Бог Ковид, който дава щастие, благоденствие и безгранична власт на верните му почитатели -- политиците, които могат даже да ни лишават от лицата ни и да ни дискриминират както решат. Вчера без хрема, днес като хрема, пък даже и без нищо, само с пръчица в носа. Да пребъде славата му, която не само може да лиши който и да е от свобода, пък и нещо повече, а която му позволява даже да сменя правителства и демокрации с военни диктатури.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *