; Проф. Витанов: По 1500 заразени дневно ще е добре, по 3000 - зле | 24Zdrave.bg

Проф. Витанов: По 1500 заразени дневно ще е добре, по 3000 - зле

24 юли 2021, 07:50 1  3576 Новини

При песимистичния броят на заразените може да стигне 3000

Оптимистичният сценарий е в края на август да имаме по 1500 души на ден, които са се заразили с коронавирус. При този вариант ще можем да кажем, че сме се справили добре и ситуацията е спокойна. Песимистичната прогноза предвижда да имаме по 3000 болни на ден в края на август. Това заяви пред bTV математикът проф. Николай Витанов, който беше част от вече разпуснатия Национален оперативен щаб.

"България в момента все още е в спокойната зона. Неприятното е, че в нашия регион Турция започва да поддава. Великобритания, Франция и Кипър в момента са страните с големи проблеми и рискът от увеличение на броя на случаите там е доста голям. Сега основните проблеми са в Западна Европа, но четвъртата вълна тръгва и към нас", обясни проф. Витанов.

Според него трябва да внимаваме, ако в Германия случаите на коронавирус започнат да нарастват, тъй като голяма част от полетите от София са към Франкфурт и Мюнхен, а в момента делта вариантът влиза у нас отвън. 

Проф. Витанов очаква в следващите дни все повече области у нас да влизат в жълтата зона, а тези в зелената - да намаляват, а към средата на август по картата ще започнат да се появяват и области в оранжево.

Според оптимистичният сценарий към 3 август болните на ден ще са под 200 души, към 13 август - под 400, към 23 август - 800, а вкрая на август - под 1500. При песимистичния данните се удвояват. 

"Когато десет души започнат да заразяват 13, тогава можем да смятаме, че е тръгнало дифузно разпространение на вируса", уточни проф. Витанов.долу ковид лъжите
07/24/2021 10:51:07

Престани бе, врачко продажна, махай се с твойте фалшиви предсказания. Отдавна знаем как работи ковид машината, включително в болниците. Обявява се "вълна", спира се достъпа до всякакви здвавни услуги и хората мрат от хроничните си болести - кой у дома, кой в болница - ако се е добрал в последния момент. Естествено, все от ковид, другите болести резко изчезват. Както и фалшивия PCR, който открива заразени под път и над път, стига да му увеличиш броя цикли - а то става с един клик на мишката.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *